Slovenija
52 ogledov

Turizem za vse ljudi

"Naš cilj je zgraditi dostopne turistične destinacije – da bodo imeli gosti s po Žurnal24 main
Podjetniška ideja. Zaživela prva turistična agencija za dostopni turizem.
Dostopen London
Zgledi
. Zelo dostopne so Španija, Bavarska, Švedska, po zaslugi bližajočih se olimpijskih iger, ki jim sledijo paraolimpijske, pa tudi London, zaradi česar so naredili dostopne ne samo športne objekte, temveč tudi druge turistične točke.

"Slovenija dostopnega turizma še ni prepoznala kot tržno nišo, na tem področju je zelo malo narejenega. Toda trendi v Evropi gredo v to smer, tudi vse tržne raziskave kažejo na zelo velik potencial gostov s posebnimi potrebami," opisuje Dolores Kores, direktorica socialnega podjetja zavoda Premiki, v sklopu katerega deluje prva turistična agencija za dostopni turizem v Sloveniji.

Nihče prikrajšan
"Pri tem ne gre le za fizično dostopnost objektov in lokacij, pač pa tudi za dostopnost informacij in storitev ter gostoljubnost, da se turistični delavci ne bojijo drugačnosti," pojasnjuje Koresova in priznava, da je do zdaj odziv turističnih delavcev na njihova izobraževanja slab: "Sprašujejo, zakaj bi delali prilagoditve, če pa nimajo takšnih gostov. Seveda jih nimajo, če niso prilagojeni."

Nagrada za inovacijo
Pred dnevi je zavod Premiki, katerega ustanovitelj je Šent - Slovensko združenje za duševno zdravje, za projekt razvoja dostopnega turizma pridobil prestižno nagrado Združenih narodov za inovativnost v turizmu ulysses, novinarjem pa so se predstavili ob podpisu pogodbe s Parkom vojaške zgodovine v Pivki o njegovi vključitvi v tržno ponudbo. Med njihovimi preostalimi partnerji, ki tudi že imajo certifikat invalidom prijazno, je precej zdravilišč, na Primorskem pa med drugim Postojnska jama, Hiša posebne sorte na Krasu, Hit in Hotel Marina Izola.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.