Slovenija
25 ogledov

"Türk brani Gadafija"

Türku očitajo, da podpira Gadafija. (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
V opozicijski SDS menijo, da je predsednik Danilo Türk z nasprotovanjem francoskemu priznanju oblasti libijskih upornikov, "legitimiral tudi libijsko revolucionarno oblast".

Sklicujejo se na nasvet, ki ga je predsednik dal v enem izmed pogovorov z novinarji, da je treba rešitev za konflikt v Libiji poiskati znotraj države same, saj naj bi bilo poseganje v državljansko vojno nevarna zadeva. Türk je izrazil nasprotovanje francoskemu priznanju oblasti libijskih upornikov. Po njegovih besedah naj bi imeli v Libiji "več virov legitimnosti", med drugim tudi "ostanke revolucionarne legitimnosti".

V SDS slednje razumejo kot Türkovo podporo Moamerju Gadafiju, saj naj bi s to svojo izjavo "mimogrede legitimiral tudi libijsko revolucionarno oblast, to se pravi državni udar in 40 let trajajočo diktaturo". Njegovo razmišljanje so označili za razumljivo, saj se je "slovenska tranzicijska levica po zmagi na volitvah leta 2008 tesno povezovala z libijskim polkovnikom, pri njem trgovala z lipicanci in kamelami, predvsem pa prosila za denar". Dodajajo tudi, da je Türk kot mlad jugoslovanski funkcionar "nekoč prisegel zvestobo Titovi in Gadafijevi politiki neuvrščenosti in ji očitno ostal zvest vse do danes". Türk naj bi si po njihovih besedah že leta 1998 prizadeval za odpravo sankcij zoper Libijo zaradi napada v Lockerbieju. "Sicer Türk osebno predstavlja 'ostanke revolucionarne legitimnosti' v Sloveniji, zato nas takšna stališča ne smejo presenetiti."

V SDS menijo, da bi se morala Slovenija postaviti na stran libijskih demokratičnih sil in po vzoru Arabske lige in nekaterih evropskih držav zahtevati prepoved preletov nad libijskim ozemljem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.