Slovenija
53 ogledov

Türk: Čas za premišljena tveganja

Danilo Turk IFP 080509
1/12
Žurnal24 main
Danes so potrebne spremembe večje, kot bi bile potrebne v preteklosti, če bi sprejeli pokojninsko reformo. Potrebujemo marsikatero spremembo, spremembo delovnih razmerij, čeprav je to za marsikoga tvegano, je dejal predsednik Danilo Türk.

Dodal je, da pravih preiskušenih primerov od drugod ni. "Prišel je čas, za premišljena tveganja," pravi predsednik Türk na podelitvi nagrad Gospodarske zbornice Slovenije.

"Vse preveč je še prakse pometanja pod preprogo in iskanje kolektine krivde. Napake pa vedno naredijo konkretni ljudje."

Posebno pozornost je po njegovem mnenju treba posvetiti bankam. "Včasih se zdi, kot da vodstva državnih bank menijo, da so državljani od časa so časa dolžni dokapitalizirati banke."

Türk je prepričan, da bi razlastitve preveč zadolženih podjetij, bi upnikom dále možnost, da se odločijo, ali je podjetje smiselno rešiti ali ne.

Dobro premišljeno in celovito mora biti tudi poseganje v davčni sistem, meni predsednik in dodaja, da so nekatere take spremembe trajno zmanjšale financno vzdržnost.

"Bolj kot kadarkoli nas mora prevzeti spoznanje, ki je znano v medicini: Najprej ne povzročaj skode".

Frelih: Nabava je ženin posla

Nagrajenec Franc Frelih, lastnik podjetja Plasta je po prejemu kipca z udeleženci delil nekaj nasvetov, ki mu je na začetku kariere dal oče: "Prvič: Nabava je ženin posla. Drugič: Denar, ki ga zasluziš, je denar od firme. Če ga bos zapravil, bo firma šla. Tretjič: Nimaš samo ti rad denarja, tudi zaposleni ga imajo. To pomeni, da  moraš ljudi plačat čim boljše, da boš kaj dosegel."

Dodal je še, da je v Sloveniji premalo optimizma. "Bodite optimisti, nihče od nas ne bo dočakal konca Slovenije, ta se bo še dolgo razvijala," je povedal Franc Frelih in požel navdušen aplavz dvorane.

Pipan in njegove sestavine uspeha

"Če te družba, okolje ne sprejme, ne boš uspel, pri vsem pa pomaga še začimba, malo humorja," je na koncu k sestavinam uspeha dodal še dva elementa Gregor Pipan, Xlab, zadnji od letošnjih devetih nagrajencev GZS.

Hribar Milič: Več države, a ne več birokaracije

Sami v gospodarstvu ne zmoremo zagotovili boljšega pridelka. Rabimo boljše poslovno okolje, pa je v prireditev v zaključnem nagovoru sklenil šef GZS Samo Hribar Milič.

Med gosti je bilo namreč kar nekaj predstavnikov države, poleg predsednika države, še predsednik parlamenta Gregor Viant, pa ministri Radovan Žerjav, Karel Erjavec in Andrej Vizjak.

Hribar Milič je ponovil, da je potrebno več države. "Ampak ne več birokracije, ampak bolj učinkovito državo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.