Slovenija
25 ogledov

Türk danes s Pahorjem in Germičem

danilo turk intervju zurnal24 Žurnal24 main
Predsednik republike Danilo Türk se bo srečal s predsednikom vlade, ki opravlja tekoče posle, Borutom Pahorjem ter predsednikom državnega zbora Ljubom Germičem.

Predsednik republike Danilo Türk se bo po vrnitvi iz New Yorka sestal z odhajajočim predsednikom vlade Borutom Pahorjem in predsednikom državnega zbora Ljubom Germičem. Pogovarjali naj bi se o razmerah, v katerih se je znašla država po nezaupnici vladi Boruta Pahorja. Dogovarjali pa se bodo tudi, kako naprej.

V ponedeljek se bo Turk srečal še z vodji poslanskih skupin v državnem zboru in predstavniki parlamentarnih strank. "Zdaj je najpomembneje poiskati pot naprej. Obstajajo različni predlogi. O predčasnih volitvah se govori že nekaj časa, v zadnjem času slišimo tudi druge ideje in kot predsednik republike sem dolžan te ideje slišati in se potem odločati, kako naprej," je v torek dejal Türk.

Po neizglasovani zaupnici je Türk v torek povedal, da se bo v domovino vrnil predčasno, saj so politične razmere v Sloveniji resne. Ob tem pa je poudaril, da padec vlade ne prinaša zelo negativnih posledic za kandidaturo Slovenije v Varnostnem svetu Združenih narodov. Ponovil je, da pred posvetovanji v Sloveniji ne bo dajal ocen o nadaljnjem razvoju dogodkov doma.

Predsednik republike ima pristojnost, da razpusti parlament in razpiše predčasne volitve, če državni zbor v 30 dneh od izglasovane nezaupnice ne izvoli novega mandatarja, lahko pa tudi sam predlaga kandidata za novega predsednika vlade.

Komentarjev 1