Slovenija
35 ogledov

Türk izbral viceguvernerja BS

V SD se o imenih še niso opredelili. (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Predsednik republike Danilo Türk je za mesto novega viceguvernerja Banke Slovenije predlagal Tomaža Košaka, dosedanjega direktorja oddelka za finančno stabilnost v omenjeni instituciji.

Predsednikov izbor podpirajo v poslanskih skupinah Zares in DeSUS, v SD pa se še niso opredelili. Poleg Košaka so kandidati za mesto viceguvernerja, ki se je izpraznilo po odhodu Andreja Ranta za slovenskega veleposlanika v Organizacijo za ekonomsko sodelovanje in razvoj, še Mejra Festić, Igor Masten in Ksenija Maver.

Türk pa naj bi danes izmed kandidatov za mesto ustavnega sodnika izbral tudi docentko za delovno pravo na mariborski pravni fakulteti Etelko Korpič Horvat. S te funkcije je bila zaradi zdravstvenih razlogov na lasten predlog predčasno razrešena Marija Krisper Kramberger. Na njeno mesto sta se poleg Korpič Horvatove prijavila še višji sodnik na upravnem sodišču Damjan Gantar in diplomirani pravnik ter doktor tehničnih znanosti Jure Marn.

V Zaresu nezadovoljni s Korpič Horvatovo

Svoje nezadovoljstvo s predsednikovimi željami so doslej izrazili le v poslanski skupini Zares. Namestnik vodje poslanske skupine Franci Kek je razložil, da "glede ustavnega sodnika nad prijavljenimi niso bili ravno navdušeni" in da je predsedniku na sestanku dejal, da bi se lahko razmišljalo o novih imenih. Kljub temu pa, če bi predsednik vztrajal pri kom od teh treh kandidatov, "izboru ne bi absolutno nasprotovali". Tudi tukaj se v SD niso opredelili.

Popoldan se bo predsednik posvetoval še s predstavniki poslanskih skupin SNS, SLS in LDS, v poslanski skupini SDS pa so napovedali, da se povabilu ne bodo odzvali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.