Slovenija
10 ogledov

Türk Janši obljubil sodelovanje

Danilo Türk in Janez Janša sta odprla novo fronto. (Foto: IFP)
1/12
Žurnal24 main
Odločilno je vprašanje, kako in kam naprej, je dejal predsednik države Danilo Türk na sprejemu za novega premierja Janeza Janšo in njegovo ekipo. Z Janšo, s katerim imata vse od afere v zvezi z odlikovanjem Tomaža Ertla zelo hladne odnose, tudi na štiri oči.

Nova vladna ekipa s premierjem Janezom Janšo na čelu se je, potem ko so novi ministri od starih prevzeli še zadnje posle, udeležila tradicionalnega sprejema pri predsedniku države.

Danilo Türk in Janez Janša sta se za nekaj časa sestala na samem, kasneje pa je Türk pred kamerami zagotovil, da namerava z vlado sodelovati.

Türk je nagovor začel z besedami: "Tradicija je, da predsednik republike povabi predsednika nove vlade in ministre na sprejem. Pomembno je, da se enkrat pove, da je pomembno za to državo dobro in da delamo skupaj. Živimo v zanimivih časih, lahko so tudi težji. V kitajski kulturi tak opis ni vedno povezan z najlepšimi časi."

Nato je nadaljeval, da je odločilno vprašanje, kako in kam naprej. "Vsi se sprašujemo, kako naprej, pravo vprašanje je, kam." Po njegovem potrebujemo državo, kjer bo zagotovljena pravna država in upoštevane odločitve sodstva. Zavzel se je tudi za boljši socialni dialog. "Želim, da bi bila vlada uspešna. Z moje strani bo sodelovanje zagotovljeno," je dodal.

"Hvala, ker ste se držali tradicije in pripravili ta sprejem," je bil vljuden Janša. "Zavedamo se, da bo stanje najhujše prvo leto." Opozoril je na možnost poslabšanja bonitetnih ocen. Opomnil je še, da je po ustavi vlada ključni del izvršilne oblasti in vedno odgovorna za vse. Zagotovil je, da bo vlada storila vse za dobro sodelovanje med državnimi inštitucijami.

Novi premier je poudaril še pomen izboljšanja plačne discipline in pospešitve gospodarskih in sodnih postopkov. "Pred nami so meseci, ko bo zelo pomembno, da stvari poimenujemo s pravim imenom, in da bodo pri konsolidaciji javnih financ ukrepi izvedeni pravično."

Komentarjev 8
  • PIKO5 21:24 23.februar 2012.

    Janez, da si takoj temljito umiješ roke..

  • Ivan Pauman 11:42 14.februar 2012.

    Saj če bi bil jaz Srb tudi nebi dal nobenemu roke,ampak ker smo bolj kulturni pa to napravimo,da je koza cela pa volk sit.

  • janban 09:47 14.februar 2012.

    ti pa nis čist prisebna ne?