Slovenija
28 ogledov

Türk kampanjo zagnal na Facebooku

Predsednik Danilo Türk na državni proslavi ob dnevu državnosti. Boštjan Tacol
Pravičnost v vsakem pogledu. To bo rdeča nit morebitnega novega predsedniškega mandata Danila Türka.

Zdajšnji predsednik in predsedniški kandidat Danilo Türk je kampanjo zagnal s pogovorom, ki so ga prenašali v živo na njegovi Facebook strani.

Razkril je, da bodo podpise podpore volivcev začeli zbirati v ponedeljek. Pojasnil je, da bodo imeli svoje stojnice po slovenskih medijih, v ta namen pa so tudi oblikovali "ad hoc omrežje podpornikov". Če predsedniški kandidat na volitvah nastopi s podporo volivcev, potrebuje najmanj pet tisoč podpisov volilnih upravičencev.

Pravičnost v vsakem pogledu

Rdeča nit njegovega morebitnega vnovičnega predsednikovanja Sloveniji bo "pravičnost v vsakem pogledu, predvsem socialnem", je dejal. Tudi solidarnost bo v središču njegovega dela. Na tak način bi rad ohranil, kar je začel v tem mandatu, je pojasnil. Obenem mu je žal, da niso uspeli z resnejšo razpravo v času pred lanskim referendumom o pokojninski reformi, saj si je sam prizadeval za reformo.

Želi si kulturno reševanje problemov

Türk si tudi želi, da bi v javnih razpravah razvili drugačno kulturo, kot se je izrazil, kulturo reševanja problemov. Prepričan je namreč, da se pri nas preveč govori o globini problema, ne pa možnostih za rešitev. In taka politična klima ter način reševanja težav ljudi gotovo ne morejo navduševati, je dodal.

Ne bi hitel z razprodajo premoženja

Omenil je, da treba v Sloveniji najti tako načine za sanacijo bank in spodbujanje gospodarstva, hkrati pa meni, da se "tako zelo ne mudi" z razprodajo državnega premoženja. "Pri tem smo se že pokazali kot premalo usposobljeni, še vladnega letala ne znamo prodati," je povedal Türk, ki ne zagovarja vpisa zlatega fiskalnega pravila v ustavo. Po njegovem mnenju gre predvsem za to, kako "ga bomo formulirali in ga vgradili v naš sistem".

Glede bonitetnih hiš je dejal, da se splača prebrati njihova mnenja, v katerih je cela vrsta opozoril, ki so koristna. Njihova mnenja niso zavezujoča, a so vplivna, je dejal in se zavzel za ustanovitev "ene takšne bonitetne hiše" v Evropi.

Komentarjev 1
  • Trsten 08:29 17.avgust 2012.

    Upam, da bo kdo od protikandidatov naštel vse arogantne in lopovske poteze tega slineža.