Slovenija
19 ogledov

Türk lovi Pahorja

Danilo Türk in Borut Pahor v soboto ne bosta zasedla svojih sedežev na stadionu Žurnal24 main
Volilni rezultat nas v nedeljo lahko preseneti, pravijo na Valikonu. Protesti delajo za Türka.

Vse javnomnenjske raziskave, ki so jih opravili od prvega kroga predsedniških volitev do danes, napovedujejo zmago Boruta Pahorja s precejšnjo prednostjo pred protikandidatom Danilom Türkom. Javnomnenjska raziskava, ki jo je opravil Valicon, pa kaže, da se utegne slika v luči aktualnih dogodkov tudi precej spremeniti.

"Meritve, ki smo jih opravili danes in včeraj kažejo, da se razlika med obema kandidatoma znižuje," so zapisali na spletni strani. "Čeprav je ta še vedno relativno visoka, pa je hkrati tudi trend zniževanja razlike relativno močan. Ta trend pa je še posebej zanimiv v kontekstu aktualnih protestov."

Anketa kaže, da je med tistimi, ki proteste v celoti podpirajo, razmerje med kandidatoma izenačeno. "Ker je v celotnem vzorcu takšnih, ki proteste v celoti podpirajo, dobrih 43%, bi to lahko predstavljalo dovolj velik bazen za rekrutacijo volivcev v zadnjem hipu," ocenjujejo pri Valiconu. Razmerje med kandidatoma se je po raziskavi agencije umirilo in je sedaj bližje razmerju 60:40 v korist Boruta Pahorja, kot pa razmerju 70:30, ki je bilo v zadnjih dnevih večkrat omenjeno.

"Če k temu dodamo še dejstvo, da je prelivanje glasov nesorazmerno in v prid Türku, lahko
sklenemo, da je preobrat sicer malo verjeten, ne pa povsem izključen," ocenjujejo v Valiconu in dodajajo, da raziksava kaže, da je razmerje med deležem tistih, ki so v zadnjih dnevih spremenili svojo odločitev v smeri Pahor - Türk in tistimi, ki so svojo odločitev spremenili v obratni smeri (torej od Türka k Pahorju), 4 : 1 v korist Türka.

Ta hip je Pahor glede na raziskavo še vedno v zanesljivi prednosti. Če bi bile volitve danes, bi zagotovo zmagal, a bo ta zmaga verjetno manj suverena, kot je kazalo še nekaj dni nazaj.

Ob polnoči se sicer volilna kampanja izteče in nastopi volilni molk.