Slovenija
19 ogledov

“Turk naj ustavi projekt garaže pod tržnico”

tržnica Ljubljana Anže Petkovšek
Zaščita. Janković se pripravlja, da bo lahko gradil, mestna opozicija išče pomoč pri kulturnem ministrstvu.

Ministrstvo za kulturo, ki ga vodi Žiga Turk, naj še pred ponedeljkom podaljša začasno razglasitev arheološkega najdišča Vodnikov trg za kulturni spomenik državnega pomena in s tem prepreči gradnjo garažne hiše pod tržnico, predlagata mestna svetnika Miha Jazbinšek (Zeleni Slovenije) in Mirko Brnič Jager (SDS). Na ministrstvu so potrdili, da so njun predlog prejeli, a se o podaljšanju odloka še niso odločili.

Župan ga lahko prehiti

Če Turk tega ne bo storil, ga bo prehitel ljubljanski župan Zoran Janković. Ta bo s svojo večino v mestnem svetu na ponedeljkovi seji potrdil razglasitev najdišča na Vodnikovem trgu za spomenik lokalnega pomena. S tem si bo zagotovil izhodišče za gradnjo parkirne hiše Tržnica, v kateri bi bili na ogled tudi zaščiteni arheološki ostanki. Ta projekt mu je lani za eno leto ustavil Turk, čeprav je Janković zanj že imel gradbeno dovoljenje. Edina ovira bi lahko bil ljubljanski zavod za varstvo kulturne dediščine, ki bo moral za vse posege v spomenik predhodno dati kulturnovarstvene 
pogoje in soglasje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.