Slovenija
10 ogledov

Turk ne dovoli špeganja v svojo pošto

Žiga Turk Anže Petkovšek
NPU želi vpogled v elektronsko pošto nekdanjega ministra Žige Turka, ki pa vpogleda ne dovoli. Predlaga, da sporočila pogledajo skupaj.

Zaradi suma nepravilnosti pri dodeljevanju koncesij v visokem šolstvu ob izteku mandata prejšnje vlade so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) sprožili predkazenski postopek, v okviru katerega od takratnega ministra Žige Turka želijo dovoljenje za vpogled v njegovo elektronsko pošto, poročata današnji Dnevnik in Večer.

Turk je v ponedeljek od NPU prejel obrazec, s katerim naj bi jim dovolil vpogled v arhiv njegove elektronske pošte, ki jim ga je ministrstvo izročilo na zapečatenem CD.

A se je, kot je zapisal, po premisleku odločil, da preiskave CD ne dovoli na način, kot ga predlaga policija, ki želi "trajen vpogled" v njegovo celotno korespondenco. Turk namreč ocenjuje, da je to nesorazmeren poseg v ustavno pravico tajnosti komuniciranja, ne le njegovo, ampak tudi vseh tistih, ki so kadarkoli komunicirali z njim kot ministrom.

Predlaga, da gledajo skupaj

Če pa na NPU menijo, da je res potreben vpogled v njegovo korespondenco, se temu, kot piše, ne izogiba. Predlaga pa, da se izvede tako, da skupaj odprejo CD, skupaj pregledajo celotno vsebino, izpišejo tista sporočila, ki bi lahko imela kakšno zvezo s tem primerom, potem pa CD uničijo, da ne ostane možnost kopiranja preostalih sporočil ali trajnega vpogleda v vso preostalo komunikacijo.

Takšna preiskava se lahko opravi

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so za Dnevnik potrdili, da so jih že pred časom obiskali preiskovalci NPU in da so jim med drugim izročili zapečateno zgoščenko z arhivom elektronske pošte bivšega ministra. Turk pa se ob tem sprašuje, kako je bilo z varovanjem njegove komunikacijske zasebnosti po odhodu z ministrstva, in to vprašanje naslavlja tudi na pristojne organe.

Namestnica informacijske pooblaščenke Rosana Lemut Strle je za STA pojasnila, da glede na stanje, kot jim je znano iz medijev, pri informacijskem pooblaščencu domnevajo, da gre za preiskavo elektronskih naprav po določbi zakona o kazenskem postopku. Ta določa, da se preiskava elektronskih naprav in nosilcev elektronskih podatkov ob sumu kaznivega dejanja lahko opravi, če je verjetno, da vsebuje podatke, na podlagi katerih je mogoče osumljenca ali obdolženca identificirati, odkriti ali prijeti, ali odkriti sledove kaznivega dejanja, ki so pomembni v kazenskem postopku, ali da vsebuje podatke, ki jih je mogoče uporabiti kot dokaz v kazenskem postopku.

Sodišče odpravilo koncesijo

Kot še poročata omenjena časnika, je sicer upravno sodišče pravnomočno razsodilo še v primeru tretje koncesije in odpravilo še odločbo o koncesiji, podeljeni Visoki gospodarski šoli Celje. Turk vztraja, da so bile koncesije podeljene skladno s pooblastili in ni bila kršena nobena procedura.

Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Mirko Pečarič je za Dnevnik očitke o politični motiviranosti zavrnil. Da njihove odločitve niso bile takšne, po njegovem dokazuje na primer javni razpis za zagotavljanje kakovosti v visokem šolstvu, na katerem so bili uspešni tudi nekateri zasebni visokošolski zavodi. 

Glede koncesij pa pravi, da je nesporno, "da so bile omenjene koncesije podeljene v času po izglasovani konstruktivni nezaupnici vladi. Sodišče je pravnomočno ugotovilo, da so bile odločbe ministrstva zaradi tega nezakonite".

Komentarjev 1
  • 1111 16:03 06.november 2013.

    ...ma itak je že pobrisal...zdaj pa sploh!