Slovenija
12 ogledov

Türk ni izključil ne Jankovića ne Janše

Zoran Janković
1/12
TV SLO3
Poslanci na izredni seji za mandatarja Zorana Jankovića niso izvolili. Predsednik Danilo Türk bo znova začel s posvetovanji s poslanskimi skupinami.

"Nameravam stopiti v stik s strankami in opraviti posvetovanja. Rok za predlog je 14 dni," je povedal predsednik Danilo Türk. "Videli smo veliko preigravanja, delovanja, ki bi ga opisali kot politični dribling, ne pa resnega odločanja," je bil sicer kritičen predsednik.

Izključil ni nobenega od morebitnih kandidatov. "Zanimalo me bo, kaj bodo menile stranke," je povedal Türk.

Janković v parlamentu padel

Za Zorana Jankovića je glasovalo 42 poslancev, eden pa je bil proti. Da bi lahko postal mandatar, bi moral dobiti 46 glasov. Prvi Jankovićev komentar: "To je volja poslank in poslancev. Nisem razočaran, naredili smo vse, kar je možno."

Na vprašanje, ali bo še enkrat kandidiral za mandatarja, je Janković odgovoril, da bo o tem še enkrat premislil in se posvetoval s stranko.

Nekateri poslanci niso volili

Tiskovna predstavnica Liste Virant Helena Lovše je že pred glasovanjem potrdila, da njihovi poslanci glasovnic sploh ne bodo dvignili. S tem so želeli poslanci Liste Virant razblinili dvom, da bi kdo izmed njih glasoval za Jankovića. Poslanec Ivan Vogrin je pred glasovanjem zatrdil, da bo glasoval v skladu s sklepom sveta stranke.

Katarina Hočevar: "DLGV je enotna, med nami ni 'Puckov'."

Temu so se pridružili tudi poslanci SDS, SLS in NSi.

Janković: Slovenija nima časa za politične igrice

Kandidat za mandatarja Zoran Janković je sicer  v uvodu današnje izredne seje predstavil programske zasnove vlade. Ob tem je poudaril, da Slovenija potrebuje verodostojno vlado in da jo potrebuje takoj. Poslance je pozval, naj programske zaveze v koalicijski pogodbi primerjajo s svojimi programi in ga podprejo, če se zaveze ujemajo z njihovim programom.

Janković se sicer zaveda, da dogajanje v slovenski "strankarski politiki pogosto ni prispevalo k zaupanju ljudi v politiko, prej bi rekel nasprotno". "A Slovenija danes nima več časa za politične igre, zato je prav, da vsi skupaj odgovorno prisluhnemo pozivu predsednika republike, ki je vse predstavnike strank pozval k oblikovanju sporazuma brez fige v žepu," je poudaril.

Med zavezami, ki so si jih v parafirani koalicijski pogodbi zadali s koalicijskimi partnerji, je Janković izpostavil spoštovanje človekovih pravic in človekovega dostojanstva. Javno porabo nameravajo že letos zmanjšati za pet odstotkov, izboljšati pobiranje davkov ter zmanjšali sivo ekonomijo.

"Če s tem ne bomo uspeli stabilizirati javnih financ, pa bomo povečali DDV," je napovedal Janković, Agencijo RS za upravljanje s kapitalskimi naložbami pa bodo preoblikovali v transparentno in učinkovitejšo institucijo.

Tanko: "Promocija politične korupcije na najvišji ravni"

Jože Tanko iz SDS je v predstavitvi poslanskih stališč dejal, da SDS Jankovića ne bo podprla. Dejal je, da je zavlačevanje predlagatelja (predsednika Danila Türka) neodgovorno in da je Janković v predvolilni kampanji dosledno izključeval sodelovanje s SDS.

"Pričakovali smo, da bo Janković sestavil trdno koalicijo ali pa da bo vrnil mandat ... Danes pa smo soočeni s položajem, do katerega v demokratični družbi ne bi smelo priti. Kandidat ni uspel sestaviti trdne koalicije, a kljub temu ni vrnil mandata. Nima zagotovljene večine in omogoča promocijo politične korupcije na najvišji ravni."

Braniselj: Šlo bi za zelo tvegan eksperiment

Rihard Braniselj iz Državljanske liste Gregorja Viranta je dejal, da je Janković po tem, ko konec decembra v državnem zboru za predsednico državnega zbora ni bila izglasovana njegova kandidatka, spremenil taktiko pogajanj. Kljub pogajanjem so v Virantovi listi ugotovili, da Jankovićeva stranka nima pravega koncepta.

"Ko se pogajaš s stranko, ki nima pravega koncepta, se vprašaš, ali bo taka vlada trdna. Šlo bi za zelo tvegan eksperiment, ki pa si ga ne smemo privoščiti. Med političnimi strankami ni posebne kemije. Med ključnimi akterji vlada antipatija in kljubovanje."

Erjavec: Ne zanima me nobena funkcija

Karl Erjavec iz DeSUS-a je spomnil, da smo tudi v hudi politični krizi in da je stranka DeSUS stranka, ki mora biti konstruktivna. V pogajanjih so uspeli doseči, da so bile v koalicijsko pogodbo vključene pomembne točke (četrti dohodninski razred, subvencije mladim ...) in da so kompromis dosegli tudi glede pokojninske reforme.

Med predstavitvijo stališč je poskrbel tudi za dobro voljo: "Prosim za mir. Pa da mi ne bi kdo očital, da se pripravljam na novo delo. Prosim za mir. Pri nas ne bo problem, jaz imam kulturne poslance." Ob tem je še opozoril, da ga ne zanima nobena funkcija, vendar na izvršnem odboru stranke nanj vseskozi pritiskajo, naj se vključi v vlado, naj se loti reševanja problemov.

"Janković, želim vam veliko sreče. Rečem lahko, da imate veliko poguma, da si upate iti v ta proces brez zadostnega števila glasov. Upam, da jih imate, verjamem vam na besedo."

Žerjav: Nisem hlapec

Radovan Žerjav iz SLS je dejal, da med SLS in PS obstajajo programske in vrednotne razlike. Gre predvsem za programske poglede in odnos do korupcije, kriminala, pravne države, davčnih oaz in zadolževanja države.

"Višek je bil pred nekaj dnevi, ko smo namesto pomirjevalnih, pietetnih besed poslušali grmenje in težke besede največjih predstavnikov politike, ki naj bi prevzeli vodenje te države. Ker sem bil pri veleposlaniku, sem bil označen za hlapca. Nisem hlapec. Ne zunaj ne znotraj," je dejal.

Skrbi Nove Slovenije

Novo Slovenijo pa skrbi, da Jankovićeva kandidatura prinaša "mnoge dvome v zakonito in pošteno ravnanje". "Zgražamo se, da lobiji obvladujejo državo, peščica nesramno bogatih, ki denar nakazuje v davčne oaze," je dejala Ljudmila Novak in izrazila upanje, da vodenje države ne bo le "projektno uspešno, temveč tudi pošteno in v korist vseh".

Veber: Različni stranki, a dovolj sorodni

Janko Veber iz SD je pojasnil, da so s potencialnimi koalicijskimi partnerji uskladili in parafirali program, ki je dovolj dober, da lahko podprejo Jankovića za mandatarja.

"SD in Lista Zorana Jankovića sta dve različni stranki, vendar dovolj sorodni, da lahko oblikujeta vsebino koalicijske zaveze," je poudaril.

Vlado po njegovem mnenju potrebujemo čim prej, njihova vizija pa je pravična, solidarna, ustvarjalna, varna in uspešna Slovenija.

Koliko stane poslanski glas? Več v povezavi.

Komentarjev 56
  • privat 07:48 14.januar 2012.

    dej gec nehaj no..kaj ne moreš čitati kritike,drugega mnenja?? ..uredniki bojo že zbrisali tisto kar ni po godu žurnala...Ni to Slovenski parlament ...

  • privat 07:45 14.januar 2012.

    nimaš kaj govorit...folk je debilen,vlada je skorupirana, policija je le za promet...ni pomoči veliki duče prihaja in vlada v senci je zadovolna! Viva mussolini,živel hitler...nimam nič proti ljudem ,samo nemorem verjeti da se da nekaj narediti mimo volje naroda ,volitev,referenduma...ja ...prikaži več v sloveniji se da...celo če kradeš te nagradijo,če lažeš si že politik..če jemleš podkupnine si menađer itd..

  • privat 07:41 14.januar 2012.

    Pa kaj Turk ne vidi te šarade?? Dej odstopi ,ker ne znaš delati! Mi nočemo desne vlade,nočemo korupcije,...ti pa gledaš fašistom vse čez prste!