Slovenija
27 ogledov

"Türk ni za demokracijo storil prav nič"

Danilo Türk in Janez Janša sta odprla novo fronto. (Foto: IFP) Žurnal24 main
SDS v odzivu na besede Türka, da bi se moral Janša kot obtoženec vzdržati določenih izjav, sprašujejo, če verjame v pravno načelo nedolžnosti do sodbe.

"Ali predsednik države Danilo Türk ne verjame v temeljno načelo pravne države, da je vsaka oseba nedolžna, dokler ji ni s pravnomočno sodbo dokazana krivda?," se sprašujejo v največji opozicijski stranki, potem ko je predsednik Danilo Türk za današnje Delo komentiral izjave predsednika SDS Janeza Janše v zvezi z imenovanji Branka Masleše in Zvonka Fišerja na vrh sodstva oz. tožilstva.

Türk je dejal, da se v bolj razviti demokraciji politik, zoper katerega teče kazenski postopek, med postopkom izloči iz političnih razprav. V SDS, menijo, da Türk tudi s takšnimi izjavami, "ki ne temeljijo na načelu, da je vsaka oseba nedolžna, ... krepi miselnost prejšnjega komunističnega režima, v katerem so bile eklatantno kršene temeljne človekove pravice glede svobode govora in v katerem so ljudje izginjali iz javnega življenja in jim je bila, brez sodnih obravnav in brez možnosti obrambe, nasilno vzeta prostost ali celo življenje".

Ob tem dodajajo, da predsednik države s svojimi dejanji za slovensko demokracijo ni naredil nič, kaj šele, da bi jo razvijal. Po njihovem "s svojimi dejanji soglaša z metodami in delovanjem v Evropi odpravljenih totalitarnih režimov, s tem ko z državnimi odlikovanji nagrajuje visoke funkcionarje represivnih organov bivšega totalitarnega sistema".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.