Slovenija
14 ogledov

Turk nokavtiral Jankovića

Tržnica v Ljubljani Anže Petkovšek
Tržnica. Glede zaščite območja tržnice so si premislili v dveh tednih.

Žiga Turk, minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, je le en dan po končanih arheoloških raziskavah na ljubljanski tržnici podpisal predlog začasne zaščite za arheološko najdišče Vodnikov trg, s čimer je vsaj za eno leto ustavil gradnjo garažne hiše pod tržnico.

Martina Horvata, ki je raziskave vodil, je Turkova odločitev presenetila: "Presenetila me je v tem trenutku, ker smo z raziskavami končali šele včeraj. Strokovnega poročila še niti nismo pripravili." Na podlagi česa je potem Turk zaščitil Vodnikov trg?

Na podlagi smernic, ki jih je še isti dan, ko so raziskave končali, napisala komisija Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS), ki je pri raziskavah le sodelovala.

"Zaščita je zadostna"

Še pred dvema tednoma so tako na ZVKDS kot na Turkovem ministrstvu trdili, da območja ljubljanske tržnice ne bodo dodatno zaščitili, ker je "zaščita po presoji pristojnega ZVKDS zadostna, saj je Vodnikov trg zaščiten s kar tremi različnimi odloki Mestne občine Ljubljana (MOL) in Republike Slovenije".

V tem času so si premislili, ker so arheologi našli temelje frančiškanskega samostana in del pripadajoče cerkve, je pojasnil Boris Vičič, vodja ljubljanske enote ZVKDS, ki je sicer ukrep opisal kot "radikalen".

Horvat je dodal, da so takšne najdbe pričakovali in da jih niso presenetile. So najdbe tako pomembne, da je treba Vodnikov trg zaščititi? "V tem trenutku je preuranjeno govoriti, ali odkritja potrebujejo take ukrepe, je pa dobro, da ima stroka nekaj časa, da se odloči o zaščiti," je odgovoril Horvat.

Turk ni nagajal

Turk pa je zavrnil, da je trg zaščitil le zato, da bi nagajal Zoranu Jankoviću, ki bo najverjetneje znova ljubljanski župan in ki je idejni vodja tega projekta. Ministru je celo žal, da se je to zgodilo tik pred nedeljskimi volitvami, a kot je povedal, čakati niso mogli.

Prav tako njegovo osebno mnenje – sam nasprotuje gradnji garaže – ni vplivalo na odločitev, o prihodnosti projekta pa pravi: "Eno leto se ne more zgoditi nič, v tem času pa bo odločitev o tem sprejela stroka."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.