Slovenija
12 ogledov

Türk obsodil oklevanje glede odškodnin

Danilo Türk je po ministru za promet že drugi visoki predstavnik države, ki se m Žurnal24 main
Predsednik Danilo Türk je ob prejemu letnega poročila varuhinje človekovih pravic poudaril, da pri spoštovanju sodbe evropskega sodišča glede izbrisanih ne more biti "nobenega izgovora".

Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek - Travnik je predsedniku republike Danilu Türku predala letno poročilo varuha. Türk se je v izjavi dotaknil tudi problematike izbrisanih. Poudaril je, da je treba sodbo Evropskega sodišča za človekove pravice izvršiti, izjave Janeza Janše in Vinka Gorenaka glede odškodnin pa ocenjuje kot zaskrbljujoče. "To je naša obveznost, nobenega izgovora pri tem ne more biti," je poudaril. Opozoril je, da sodba zahteva, da se mora v enem letu vzpostaviti prepričljiv mehanizem za ureditev vprašanja odškodnin izbrisanim.

"Vlada mora ta del sodbe vzeti z največjo resnostjo," je poudaril predsednik republike. Kot pravi, je zaskrbljen ob izjavah Janše in Gorenaka glede odškodnin, ker "izkazujejo nespoštovanje načela pravne države".

Dvom v obveznost "nedopustna"

"Slovenija je pravna država in mora biti tudi vnaprej pravna država in mora sodbe uresničevati in sodišča spoštovati. To je načelo, pri katerem moramo vsi vztrajati," je opozoril predsednik. Izjave, ki kakor koli ustvarjajo dvom v obveznost sodb, pa so po njegovem mnenju nedopustne in nesprejemljive.

Premier Janez Janša je namreč dejal, da Slovenija nima denarja za izplačilo odškodnin izbrisanim. Če pa bi Slovenija morala plačati pol milijarde evrov za odškodnine, bi bila to po njegovem mnenju sabotaža oziroma torpedo v slovenski finančni sistem, ki nas bo približal grškemu scenariju. Tudi Gorenak je opozoril, da denarja za odškodnine v proračunu ni, kar pa ga je, ga je po njegovem mnenju najprej treba nameniti tistim, ki živijo na robu preživetja.

Izpostavil kršenje pravic glede delovnega razmerja

Predsednik republike je v izjavi za medije po predaji poročila komentiral tudi druga področja, ki jih izpostavlja varuhinja. Kot je dejal, se splošni položaj človekovih pravic v Sloveniji ne izboljšuje, zato imamo po njegovem mnenju razloge za zaskrbljenost.

Izpostavil je kršenje pravic, povezanih z delovnim razmerjem in razmerami na delovnem mestu. Tako vladi priporoča, da upošteva to poročilo pri pripravi delovnopravne zakonodaje, ki je napovedana za jesen.

Opozoril je tudi na položaj v mednarodnih organih, ki ocenjujejo stanje človekovih pravic. Po oceni varuhinje se ugled Slovenije namreč na tem področju slabša in "to nas mora skrbeti", je dejal predsednik republike.

Poleg tega pa po Türkovi oceni Slovenija nujno potrebuje nacionalno ustanovo za človekove pravice. To tudi zahteva naš mednarodni položaj oziroma naše mednarodne obveznosti. "Verjamem, da je tu možno narediti kaj več," je dejal.

Komentarjev 6
  • sprehajalec 22:22 05.julij 2012.

    Türk, mojega glasu nimaš na volitvah. leta 1992 sem srečal v Merkatorju homo balkanusa, ki se je na glas gvišal, da njemu slovenski pasoš ne treba. Sedaj bo pa potegnil vse za nazaj? Mislim, pa, da je vsaj v tej ...prikaži več zadevi prebivalstvo lahko enotno.

  • mike2 21:10 05.julij 2012.

    Enostavno ne morem verjeti da obstojajo takšni primitivci kot si ti. Desna ekipa ki je bila takrat na oblasti: Peterle, Janša, Bavčar in Gorenak so zakuhali to župo, pa mislim da je korektno da oni in njihovi priskledniki plačajo za ...prikaži več te grehe. Ne vem zakaj bi vsi Slovenci, ki niso imeli nobene besede pri tem, morali to plačevati.Trdim da je ta poteza takrat vladajoče klike, enaka Hitlerjevem "holokavstu" samo prilagojena trenutni situaciji. Kar se pa tiče stanovanj, Slovenija je razprodala večino nepremičnin bivše SFRJ na svoji teritoriji , čeprav se sukcesija še niti začela izvajati. Pa lep večer želim slovenecavt!!

  • slovenecavt 15:10 05.julij 2012.

    Turk naj plača iz svojega žepa odpisanim, saj simpatizira z srbskojugoslovanskimi okupatorji. Dokler pa gre to iz žepa slovencev smo seveda proti. Kdo je dobil največ stanovanj, kdo jih je lahko tudi odkupil po smešnih cenah, kdo je črne gradnje ...prikaži veče legaliziral, mi Slovenci pa moramo plačevati vse komunalne prispevke,vse to je na plečih, sedaj že manjšine slovencev v Sloveniji. Če hočemo rešiti Slovenijo, je potrebno ukiniti levo usmerjene stranke, ki podpirajo srbskojugoslovansko okupacijo, kršitelje zakonov pa izgnati.