Slovenija
21 ogledov

Türk odpoklical veleposlanika Reberca

Reberc je nastopil mandat veleposlanika v Madridu februarja 2007 Žurnal24 main
Predsednik republike Danilo Türk je odpoklical veleposlanika v Španiji Petra Reberca.

Po pisanju medijev je policija proti Rebercu vložila kazensko ovadbo zaradi suma storitve več kaznivih dejanj pri poslovanju veleposlaništva. Reberc je v odzivu na kazensko ovadbo dejal, da "gre za gonjo proti veleposlanikom, ki razmišljajo s svojo glavo".

Minuli teden je za Delo povedal, da o ovadbi ni obveščen in odločno zavrača obtožbe, da je zagrešil kazniva dejanja. "Gre za izjemno podlo gonjo z namenom, da se onemogoči vse tiste veleposlanike, ki razmišljajo z lastno glavo in si upajo znotraj ministrstva kaj predlagati," je dejal Reberc. Kot je pojasnil, je takih posameznikov več in vsi imajo težave z vrhom ministrstva, ki nima nobenih dosežkov. "Skupno vsem tem, ki vodijo gonjo, pa je, da so bili skupaj v jugodiplomaciji," je še dejal Reberc.

Reberc je sicer tudi sam podal kazenske ovadbe proti več osebam na zunanjem ministrstvu. Med njimi je tudi minister Samuel Žbogar, nekdanji veleposlanik v Washingtonu, ki ga je Reberc ovadil zaradi porabe denarja od kupnine, ki jo je veleposlaništvo v Washingtonu prejelo za prodajo objekta, ki ga je Slovenija nasledila od bivše Jugoslavije. Reberc je ovadil tudi generalnega sekretarja MZZ Aljaža Gosnarja, ker naj bi od njega neupravičeno zahteval, da tajnici na veleposlaništvu neupravičeno izplača 40 tisoč evrov.

Ovadbo je vložil tudi proti nekdanjemu veleposlaniku Petru Tošu, ki je izvajal inšpekcijski nadzor, v okviru katerega so ugotovili več nepravilnosti na veleposlaništvu v Madridu. Po mnenju Reberca je imel Toš ob pregledu delovanja veleposlaništva v Madridu prevelika pooblastila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.