Slovenija
30 ogledov

Türk osvaja Slovenijo, II.

Vitranc Turk Saša Despot
Danilo Türk. Letos, ko bodo predsedniške volitve, je obiskal skoraj trikrat več občin kot lani. Poslanstvo. Neposredni stik z državljani je temeljno poslanstvo funkcije, pravijo v uradu.

V dobrem mesecu je predsednik države Danilo Türk obiskal pet občin, in sicer Slovenske Konjice, Sevnico, Ptuj, Škofjo Loko in Ajdovščino. Lani je v prvih treh mesecih leta obiskal le tri.

Na povabilo županov in organizatorjev različnih prireditev se je Türk v prvih treh mesecih prejšnjega leta odzval le desetkrat, letos pa smo takih obiskov našteli 26. Med drugim se je s pomurskimi poslanci udeležil nordijske hoje.

To je temeljno poslanstvo

"Neposredni stik predsednika republike z državljani in poznavanje problemov na ravni občin je med temeljnimi poslanstvi njegove funkcije," so obiske pojasnili v njegovem uradu.

Komentatorji pa menijo, da gre tudi že za predvolilno kampanjo. Türk je namreč že sredi marca napovedal vnovično kandidaturo. Predsedniške volitve bodo predvidoma novembra.

"Tako delajo vsi politiki"

"Povečanje obiskov po Sloveniji je vsekakor povezano s prihajajočimi volitvami. Vsi politiki uporabljajo svoje aktivnosti kot obliko promocije, zato bi težko pričakovali, da bi bil predsednik republike izjema," meni sociolog Matej Makarovič. Dodaja, da je morda "glede na čase, v katerih živimo, veliko primerneje, da se v naslednjih mesecih predsednik giblje bolj po Sloveniji, saj je bil znan tudi po kakšni zelo dragi in ekstravagantni poti v tujino".

"Verjamem, da je predsednik Türk zaradi prihajajočih volitev v zadnjem obdobju intenziviral svoje obiske, vendar je treba dodati, da je njegov pristop, da se osebno približa volilcem, precej konstanten. Nekatere poteze, na primer nagovor prvošolčkom, so dobre in tudi nesporne," pa meni filozof Igor Pribac.

Kaj si misli o številnih obiskih, smo vprašali Türkovega protikandidata Milana Zvera: "Danilo Türk, odkar je napovedal kandidaturo, opravlja dve vlogi – vlogo predsednika in predsedniškega kandidata. Porast obiskov je definitivno povezan s kandidaturo. V primerjavi z izzivalci ima predsednik veliko prednost, saj so vse te njegove aktivnosti izjemno medijsko podprte in organizacijsko dodelane."

Izzivalec na predsedniških volitvah še nikoli ni premagal aktualnega predsednika.

“Slovenski dominantni mediji so do vsakokratnega predsednika praviloma zelo prijazni in mu zlahka odpuščajo napake. Do vseh preostalih politikov je javni prostor bistveno manj prizanesljiv,” je dejal Makarovič.

Ne bi smel biti pristranski

In kje Zver vidi glavne pomanjkljivosti Türkovega predsednikovanja? "Predsednik nenehno skače med državniško in politično funkcijo in je ob tem pristranski. Mislim, da odločno preveč komentira dnevnopolitično dogajanje, kar ni njegovo poslanstvo, saj ni le predsednik levih volilcev. Si predstavljate, da bi angleška kraljica komentirala dnevno politiko?" je ponazoril Zver.

Komentarjev 16
  • Scott 03:20 01.december 2012.

    Kogarkoli le komunistčne morilske peterokrake zvezde ne!

  • bojovi 16:31 07.maj 2012.

    Kogarkoli samo Golazen iz SDS-a NE!

  • t16 08:49 07.maj 2012.

    drugače pa ne vem zakaj se zver razburja saj je cel november in december tekmoval v bitki za poslanski stolček in gladko izgubil, torej smatram da le ni tako priljubljen kot ga je njegov šef želel prikazati.