Slovenija
20 ogledov

Türk: Pahor naj gre po zaupnico

danilo turk zurnal24 intervju Žurnal24 main
Imamo predsednika vlade, ki vodi manjšinsko vlado, zato mora v parlamentu preveriti podporo vladi, je dejal predsednik republike Danilo Türk.

Türk meni, da bi bilo najbolje, da bi Pahor glasovanje o zaupnici zahteval neposredno, da torej zaupnice ne bi vezal na sprejem nobenega zakona ali na potrditev kakšne druge vsebine. To namreč omogoča tudi ustava, pravi.

Če Pahor zaupnice v parlamentu ne bi dobil, bi sam razmere "skrbno proučil in se odločil za varianto, ki bi bila najbolj primerna, pri čemer pa se predčasnim volitvam ne bi izogibal". Prepričan je namreč, da "ne bi bilo dobro, če bi ustvarili vtis, kot da so predčasne volitve nekaj slabega".

"V določenih okoliščinah so lahko predčasne volitve najboljši izhod, najprimernejši korak naprej," ugotavlja v intervjuju za Dnevnikov Objektiv. Ob tem pa dodaja, da zdaj so take razmere.

Volitve do konca leta

Primeren čas za predčasne volitve bi bile po njegovi oceni sicer od oktobra do začetka prihodnjega leta, vsekakor pa bo moral po njegovem parlament "te resne odločitve sprejeti kmalu po počitnicah". "September bi bil pravi čas, da se ta razprava pripelje do zaključka," dodaja.

Na ugotovitev novinarja, da je odločitev o predčasnih volitvah predvsem v rokah predsednika vlade, Türk odgovarja, da to velja le do izteka trimesečnega roka za izpopolnitev ministrskih mest: "Ta rok bo začel teči v ponedeljek, 11. julija, ko bo parlament prejel uradno obvestilo, da so tri ministrice odstopile. V tem času se morajo stvari razjasniti. Sedanja situacija, ko je odločilnega pomena odločitev predsednika vlade, je le začasno stanje."

"Imamo vladno krizo"

Predsednik republike je prepričan, da politične krize v državi nimamo, "imamo pa, to je treba pošteno priznati, vladno krizo, dokler se v parlamentu ne bo razjasnilo, ali manjšinska vlada uživa zadostno podporo".

Glede navedb premierja Pahorja, da vladne krizi ni, pa odgovarja, da Pahor "pač vidi stvari na svoj način, toda če dve od štirih strank zapustita vlado in če vlada ne razjasni svojega položaja v parlamentu, je to resna situacija".

Politično krizo bi po njegovi oceni imeli, če bi parlament v očeh javnosti izgubil verodostojnost. "Njegova verodostojnost je sicer načeta, a je še vedno prisotno pričakovanje, da bo svoje naloge vendarle opravil," dodaja.

Komentarjev 2
  • 1111 14:52 09.julij 2011.

    ...spoštovani predsednik,če bi te bilo kaj v hlačah, bi lahko marsi kaj naredu, očitno podpiraš to nesposobno bando, ki slovenski narod spravlja na kolena, med tem, ko ti se greš razskošne sprejeme, slovenski delavci niamamo plače že par mesecev...ne pozabi, ...prikaži več da ti ta narod, nespoštovan in teptan, da to možnost, z poštenim delom in nekoč zaupanjem vate!

  • privat 11:43 09.julij 2011.

    kaj pa lahko pahor naredi?? državljani živimo z minimalno plačo in zdravstveno stanje delovcev je tako ,da vse kaže na zdrs Slovenije v hiperbedo...Vlada bi morala že leta 91 zaščititi iskoriščanje delovstva in omogočati 8urno delo ne pa podpirati iskoriščanja...<br ...prikaži večVse kaj naredi je že dosti prepozno in odgovornost za posledice naj prevzame odgovorno in posledično..Samo na tej strani alp so odgovorni samo delovci za svoja početja in zato sem prepričan da se bojo dejanja grškega naroda zgodila tudi na sončni južni strani alp.Kdo pa bo tako močan da ustavi iskoriščen delovski narod ,ko bo izračunal ,da od življenja ki ga je ponudil Sloveniji(mafiji) je izkoriščeno ,iztrošeno ,bedno in v breme samo sebi..Ja vsekakor vlade Slovenije niso same odgovorne pač naj delež odgovornosti prevzamejo skorupirani sindikati Slovenije...in vsem naj se sodi narod v imenu naroda ,ne pa kakor danes-kapitalisti (buržuazija-mafija) v imenu naroda!