Slovenija
11 ogledov

Türk podpira Vegradove delavce

Žurnal24 main
Predsednik države Danilo Türk podpira aktivnosti samoorganiziranih delavcev Vegrada, ki med drugim zahtevajo stoodstotno in prednostno poplačilo terjatev.

Takim zahtevam po mnenju predsednika države Danila Türka ni razumnega ugovora, saj so delavci svoje delo pošteno opravili in upravičeno pričakujejo tudi ustrezno plačilo.

Samoorganizirana skupina delavcev Vegrada, ki stanujejo v delavskem domu na Ulici Vide Pregarčeve v Ljubljani, je stečajni upraviteljici Vegrada Alenki Gril, vladi, ministrstvu za delo, državnemu zboru in predsedniku republike Türku na začetku julija poslala svoje zahteve, vendar je odgovor dobila le od Grilove in Türka.

Izplačilo plač je nujno

Izplačilo plač delavcev je po mnenju predsednika treba tudi v primeru stečajnih postopkov obravnavati prednostno in zagotoviti poplačilo prispevkov za njihovo socialno varnost. "Nobenega razumnega ugovora ni takim zahtevam, saj ste svoje delo pošteno opravili in povsem upravičeno pričakujete zanj tudi ustrezno plačilo," je zapisal v odgovoru delavcem.

Zaradi velikih stisk delavcev je po mnenju Türka treba razumno upoštevati tudi njihove predloge, ki jih imajo glede plačevanja najemnin v delavskih domovih, "kajti razumeti je treba, da ste brez svoje krivde ostali skoraj brez vseh virov preživljanja".

Po Türkovem mnenju bi bili primerni tudi ustrezni skladi, ki bi omogočali sprotno reševanje konkretnih stisk delavcev, ki so ostali brez sredstev za preživetje.

Želeli so pobot

Delavci Vegrada stavkajo že od 28. junija, kar pomeni, da ne plačujejo najemnine. Zahtevali so tudi pobot, kar bi pomenilo, da bi se jim vsak mesec znižala terjatev do podjetja v višini 75 evrov, kolikor znaša najemnina. Vendar to v skladu z zakonodajo ni možno, zato rešitve še iščejo.

Delavci zahtevajo, da jim vse neizplačane terjatve za nazaj izplačajo stoodstotno in prednostno. Zahtevajo tudi, da država oblikuje sklad, iz katerega se bo v celoti poplačal dolg do delavcev v primeru, če v stečajni masi ne bo ostalo dovolj denarja. Odločno nasprotujejo tudi prodaji omenjenega delavskega doma.

Komentarjev 1
  • privat 03:31 26.julij 2011.

    turk podpira delovce ??kako finančno??