Slovenija
23 ogledov

Türk: "Položaj upokojencev je zaskrbljujoč"

Danilo Türk Boštjan Tacol
Zakon za uravnoteženje javnih financ je slab, položaj upokojencev pa zaskrbljujoč, meni predsednik države Danilo Türk.

Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek - Travnik je predsedniku republike Danilu Türku predala letno poročilo, v katerem med drugim opozarja na vse slabši položaj upokojencev. Türk se strinja, da je stanje zaskrbljujoče, številna pisma prizadetih, ki jih dobivata, pa dokazujejo, da je zakon slabo napisan in ima slabe rešitve.

Türk ocenjuje, da sta v ospredju dva problema, in sicer nevarnost, da pride na podlagi tega zakona do diskriminacije določenih skupin upokojencev. Poleg tega upokojenci, ki so jim bile v nekaterih primerih zelo znižane pokojnine, niso dobili nobenih odločb, kar jim onemogoča njihovo ustavno pravico do pravnega sredstva.

Varuhinja pripravlja analizo

Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek - Travnik skupaj s prizadetimi pripravlja celovito analizo tega problema. Ob tem Türk meni, da bi bilo dobro, če bi dobili celotno sliko in bi jo vlada vzela resno.

Pravi, da vsi  vemo, da je ta zakon nastal v naglici in da se je rešitve pisalo zelo na hitro. Če je prišlo do resnejših napak v zakonu, bi bilo po njegovem mnenju prav, da se jih odpravi in se zakon spremeni.

Slabše tudi na področju človekovih pravic

Predsednik republike je opozoril tudi na položaj v mednarodnih organih, ki ocenjujejo stanje človekovih pravic. Po oceni varuhinje se ugled Slovenije namreč na tem področju slabša in "to nas mora skrbeti", je dejal predsednik republike.

Poleg tega pa po Türkovi oceni Slovenija nujno potrebuje nacionalno ustanovo za človekove pravice. To zahteva tudi naš mednarodni položaj oziroma naše mednarodne obveznosti. "Verjamem, da je tu možno narediti kaj več," je prepričan.

Komentarjev 7
  • zic 13:44 07.julij 2012.

    ja gospod kakšen predsednik pa ste, če vidite, da je nekaj slabo, zakaj pa ne ukrepate!?

  • francek 15:56 06.julij 2012.

    Iz ZN pa na hitro odšel, zakaj?

  • gornik 22:52 05.julij 2012.

    Priviligirancem pobrati penzije in jim dati samo tisto, ki so jo zaslužili .Bo dovolj za povečanje najrevnejših .