Slovenija
15 ogledov

Türk: "Pot naprej ni demontaža države"

Danilo Türk Boštjan Tacol
Predsednik republike in obenem predsedniški kandidat Danilo Türk je na današnjem predvolilnem Pogovoru za skupno dobro v Krškem opozoril, da je za Slovenijo nujen obstanek socialne države.

Kot je predsednik Danilo Türk pojasnil, bi morali v Sloveniji nekatere rešitve socialne države ohraniti, hkrati pa najti določene nove. Glede ohranitve je izpostavil primer šolskih malic in kosil, ki so po njegovem izjemno pomembna prednostna naloga socialne države in način, kako se največ doseže za enakopravno vključevanje otrok v izobraževalni proces.

Tako se tudi najbolj pomaga ljudem, ki so ta čas najbolj socialno prizadeti, vlado pa poziva, da pri tem najde dobro rešitev in to čim prej, je dodal Türk.

Glede primera novih rešitev pa je menil, da je treba razviti nove načine zagotavljanja socialne države. Kot primer je navedel, da ima Slovenija šele od nedavnega zakon o socialnem podjetništvu. Tudi tega pa je treba uresničevati na način, da bo omogočal mladim, da odpirajo socialna podjetja, da se najdejo nova delovna mesta in da se to poveže z delom socialnih služb, ki jih država že ima, je pristavil.

Vse naloge socialne države tudi niso neposredne naloge državnih organov. Potrebno je najti partnerstva, socialna podjetja pa so taka pot, je poudaril.

To tudi ni kaj posebno novega ali kaj posebno težkega, je ocenil. Slovenija na tem področju zaostaja za dosežki držav Zahodne Evrope in Slovenci se lahko od njih nekaj naučijo ter nekaj naredijo za slovensko mladino, s tem pa izboljšajo lastno socialno državo.

Dotaknil se je tudi običajnih tem

Tako si predsednik predstavlja pot naprej. "In pot naprej ni demontaža socialne države. Pot naprej ni ohranjanje vsega, kar ima Slovenija ta čas, ampak spreminjanje na bolje. In to mora Slovence motivirati," je še glede socialne države menil Türk.

V svojem pogovoru se je dotaknil tudi več običajnih tem. Med drugim je svoje zavzemanje primerjal s programom njegovih dveh tekmecev in ugotovil, da razlike v njihovih programih niso velike, so pa njegovem bistvene. Volivce je tudi pozval, da se udeležijo volitev, saj bodo na teh dobili možnost, da z izbiro svojega kandidata povejo, v katero smer si želijo, je še povedal Türk.

Komentarjev 4
  • privat 10:09 03.februar 2013.

    to ni namenjeno g. Turku...Turk tko al tko ni imel nobene politične moči,le izkoristili so ga zaradi njegove življenske poštene poti!

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 17:08 31.oktober 2012.

    za tega tovariša gospoda turka smo davkoplačevalci drugorazredni državljani,ni pa zanj drugorazredni državljan preprodajalec drog, ki so ga zalotili policisti s kilogramom kokaina in je bil obsojen na zaporno kazen, saj je tega kriminalca po pisanju medijev tovariš ...prikaži več turk v enem letu že dvakrat pomilostil. Torej h kateremu lobiju spada in od koga tov. turk dobiva denar sploh ni potreben noben komentar.

  • privat 09:37 31.oktober 2012.

    Kako se nemorete zavedati da država je ogrožena zaradi Vašega ne dela!! in resnično ni poti naprej brez vaših aretacij!!! Zato v dobro države ponudite svoj odstop iz politike!