Slovenija
17 ogledov

Türk povabil Janšo, prišel Šušteršič

Janez Janša in Danilo Türk Benjamin Kovač
Predsednik Danilo Türk je na sestanek o preprečitvi referendumov o zakonih o slabi banki in državnem holdingu povabil premierja Janeza Janšo. Namesto njega prišel finančni minister.

Kot so pojasnili v premierjevem kabinetu, je Janša vabilo na sestanek pri predsedniku republike prejel v četrtek, ker pa jim termina za njuno srečanje ni uspelo uskladiti, se je sestanka udeležil finančni minister Janez Šušteršič.

Po srečanju sta ugotovila, da bi bilo dobro nadaljevati pogovore s sindikati o napovedanem referendumu o slabi banki. Kot je izpostavil minister Šušteršič, ostaja odprt za odgovore s sindikati, da pa razume, da bodo v ponedeljek začeli zbirati podpise. "Sindikati pa bodo verjetno razumeli, da bo večina v parlamentu vložila zahtevo za ustavno presojo tega referenduma. Vmes pa so naša vrata odprta," je poudaril minister.

"Pogovor je bil temeljit"

Pogovor z ministrom za finance Janezom Šušteršičem je bil korekten in temeljit, so po srečanju sporočili iz urada predsednika republike Danila Türka. Pregledala sta vse vidike problema in ocenila, da je treba nadaljevati s prizadevanji za sporazum.

V okviru pogovorov za iskanje rešitev, s katerimi bi se izognili napovedanima referendumoma, je Türk na pogovor povabil predsednika Janeza Janšo, a termina za njuno srečanje ni bilo mogoče uskladiti, zato je na pogovor poslal ministra Šušteršiča.

Türk obžaluje dejstvo, da se Janša sestanka ni udeležil, saj "bi s svojo navzočnostjo izkazal politično voljo za iskanje dogovora".

Želi se seznaniti s stanjem

Predsednik republike je kot pozitivna ocenil tudi sporočila četrtkovih pogovorov, v katerih so sodelovali predsednik DZ Gregor Virant, prvak Pozitivne Slovenije Zoran Janković ter predstavnika Sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije (KNG) Tomaž Kumer in Sonja Kos. "Vsi so pokazali pripravljenost in voljo za iskanje kompromisa o obeh zakonih," so v današnjem sporočilu zapisali v uradu.

Dogovorili so se, da se pri Virantu začnejo pogovori predstavnikov ministrstva za finance in PS. Türk priporoča tudi nadaljnje pogovore med sindikatom KNG in finančnim ministrstvom, ne glede na potek postopkov v zvezi s predlaganim referendumom.

Türk bo v dogovoru Virantom ocenil, kdaj bodo potrebni njegovi dodatni koraki in kakšni bodo, so še zapisali.

Vse je še v zraku

V sindikatu so predsedniku države v četrtek pojasnili, da se z ministrstvom za finance še naprej pogajajo o zakonu o slabi banki, vendar ugotavljajo, da bo zbližanje glede na konceptualne razlike zelo težko doseči.

Predsednik PS Zoran Janković pa je po odhodu s sestanka izjavil, da je umik referendumske pobude možen, če pride na pobudo vladne strani do sestanka med Šušteršičem in poslanko PS Alenko Bratušek, pozneje pa tudi s premierjem Janezom Janšo. Pri organizaciji sestanka med Šušteršičem in Bratuškovo bo pomagal tudi Virant. Kot je povedal, bo naredil vse, da se razreši referendumska blokada.

Podpise bi začeli zbirati v ponedeljek

Zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank in o Slovenskem državnem holdingu je vlada uvrstila med pet ključnih ukrepov za izhod iz krize. Nad obema zakonoma visi grožnja z referendumom.
Sindikat KNG bo tako lahko, če se ne dogovori s finančnim ministrstvom o umiku referendumske pobude, že prihodnji ponedeljek začel zbirati 40 tisoč podpisov za razpis referenduma o slabi banki. Referendumsko zahtevo za zakon o Slovenskem državnem holdingu je vložila skupina 30 poslancev, večinoma iz Pozitivne Slovenije.

Komentarjev 6
  • Kranjica 15:07 16.november 2012.

    Videti je, da Janša ne želi sodelovati v Türkovi predvolilni kampanji za drugi krog! Morda pa se motim (upam!), morda pa je g.Türk tokrat res pripravljen pomagati ?!

  • KLOBO 14:24 16.november 2012.

    Turčuline - sluzko !! Kje si bil pa 5 let ! Ni ti bilo mar niti za svoje babnice, ki jih imaš na plačilni listi, da so se vsak dan potepale po LJ in zapravljale denat za spodnice, kavbojke, torbice ...prikaži veče ipd. Dej se spelji že !!! Te tvoje predvolilne so pa res mizerija !!

  • mia 13:16 16.november 2012.

    janša, ja.