Slovenija
24 ogledov

Türk pozval k odločnosti

Türk je poudaril prelom, ki ga je za slovenski narod pomenil oborožen odpor. Žurnal24 main
Türk na Kumu o pridobitvah in napakah samostojne Slovenije. Za prihodnost: morajo Slovenci pokazati odločnost in usmeriti mladino.

"Samostojnost Slovenije je bila izborjena, njeni državljani pa so lahko nanjo ponosni in z njo zadovoljni," je po poročanju STA na Kumu danes dejal predsednik republike Danilo Türk. Tam je danes potekala osrednja zasavska slovesnost ob 20. obletnici vojne za Slovenijo in napada jugoslovanskih letal na tamkajšnji oddajnik.

Četudi državo bremenijo težave in nezadovoljstvo ob političnem procesu ter nevšečni dogodki v politiki in gospodarstvu, se je treba, kot je poudaril, ob 20. obletnici osamosvojitve spomniti celotnega razvoja in dejstva, da se danes v Sloveniji na splošno živi bolje in bolj polno, kot se je pred desetletjema in več nazaj.

Pozval je k vnovični odločnosti Slovencev ter k odpravi slabosti in napak 20-letne Slovenije. Med njimi je po navedbah agencije naštel korupcijo, klientelizem, vzpostavitev sodnega sistema, ki bo zagotavljal uspešen pregon vsega kriminala, vključno z gospodarskim, ter izboljšanje sistemov socialnega in zdravstvenega varstva.

"Z omenjenim bi Slovenci lahko šli v nadaljnji razvoj okrepljeni, ob tem pa se morajo vprašati, kje bi radi bili v naslednjih dveh desetletjih," je dejal Türk in povzel, da morajo, da bi bili uspešni tudi v prihodnje, danes pokazati odločnost in mladino usmeriti, da se bo lahko razvila do najvišjih možnosti.

Današnjo slovesnost na Kumu je priredilo območno Združenje veteranov vojne za Slovenijo Zasavje.

Slovesno tudi na Dolenjskem

Slovesnost v počastitev 20-letnice slovenske samostojnosti je bila danes tudi v Novem Mestu. V Dolenjskem muzeju z njo odprli razstavo Skupaj do samostojnosti - Dolenjska 1991. Slavnostna govornica je bila obrambna ministrica Ljubica Jelušič, ki je dejala, da se tega, kar so branilci Slovenije izborili, ne sme pozabiti.

Kot je povedala, so morali biti branilci Slovenije na Dolenjskem in povsod drugod po Sloveniji med napadom nanjo pogumni, današnji veterani pa so znali državo pripeljati do samostojnosti.

Sicer je bilo v letih pred osamosvojitveno vojno poleg prepričanja, da se je treba boriti za samostojno državo, tudi veliko dvomov, strahu in drugih pogledov, kljub temu pa so vsi predstavniki različnih struktur zaščite dobro vedeli, da se bo odvilo drugače in preko oboroženega spopada.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.