Slovenija
20 ogledov

Türk predava na ameriških univerzah

Danilo Türk Anže Petkovšek
Nekdanji predsednik Slovenije Danilo Türk v teh dneh v ZDA predava na povabilo ameriških univerz.

Türk je biskal tudi New York, kamor se bo prihodnji teden še vrnil zaradi udeležbe na Clintonovi pobudi. V pogovoru za STA je med drugim komentiral tudi reševanje sirske krize.

"Obisk je posvečen predavanjem na različnih ameriških univerzah, odkoder sem dobival povabila že prej. Začel sem na univerzi Johns Hopkins v Washingtonu, nadaljeval na univerzi Columbia v New Yorku, čaka pa me še predavanje na Harvardu in univerzi Suffolk v Bostonu," je na vprašanje o razlogih za pot v ZDA odgovoril Türk.

Predava o različnih temah, ki so povezane z ZN. V Washingtonu je bila osrednja tema legitimnost v smislu mednarodnega odločanja in legitimnost v tranziciji držav od nedemokratičnih v demokratične. "V New Yorku sem predaval o multilateralizmu, na Harvardu pa bom govoril o prihodnosti ZN in vprašanju človekovih pravic, kjer je po mojem vtisu prišlo do nekakšne oseke od 80. let," je dejal Türk.

V času splošne razprave 68. zasedanja Generalne skupščine ZN bo v New Yorku tudi tokrat potekalo dogajanje, povezano s pobudo nekdanjega predsednika ZDA Billa Clintona. "Gre za inovativne dejavnosti v mednarodnih odnosih, za poskuse mobilizacije civilne družbe na globalni ravni, torej za povezovanje tistega, kar se v ZN obravnava v okviru ciljev deklaracije tisočletja z neposrednimi projekti," je povedal Türk.

V New Yorku se je nekdanji pomočnik generalnega sekretarja ZN Kofija Annana srečal tudi s sedanjim generalnim sekretarjem ZN Ban Ki Moonom. Na vprašanje, ali se ga v Palači narodov še spomnijo, je Türk z nasmehom odgovoril: "Zakaj se me ne bi? Z velikim ponosom so mi pokazali preurejeno stavbo in sem na tekočem z izboljšavami, ki so se zgodile v zadnjih letih. Seveda se me spomnijo."

Glavno vprašanje Sirija

Najbolj aktualno vprašanje v ZN je trenutno Sirija. "V zadnjih desetih letih smo imeli nekakšno krepitev vojaškega dejavnika na mednarodni ravni in diplomacija je prišla v položaj, ko si mora izboriti vodilno vlogo, sedež za krmilom. Z zadnjim sporazumom med Rusijo in ZDA glede kemičnega orožja je nastala možnost, zaenkrat samo možnost, da se diplomatske dejavnosti razvijejo na način, ki ne bo omogočil le odstranitve kemičnega orožja, ampak bo vzpodbudil politični proces," je povedal Türk.

"Obstaja še velika negotovost, ali se bo to zgodilo. Prihodnji teden se bo skušalo napredovati v tej smeri in ne želim si jemati pravice presojati, kaj se bo zgodilo. Lahko pa že povem, da je sedaj eno kritičnih obdobij v mednarodni praksi, ko si diplomacija tako velikih sil kot tudi ZN nasploh prizadeva za igranje močnejše, bolj ustvarjalne vloge," je dejal.

Komentarjev 3
  • francek 17:59 22.september 2013.

    Dragić pelji si ga domov

  • dragec 14:10 22.september 2013.

    rajši ima turka, kot jj, janšo sploh ne zovejo

  • Veteran 12:19 22.september 2013.

    Naj ga kar Amerika ima!!