Slovenija
19 ogledov

Türk predlaga Dunjo Jadek Pensa

Danilo Türk (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Türk predlagal svojo kandidatko za ustavno sodnico, ki ima podporo PS SNS in PS Desus; PS SD in PS Zares še neopredeljeni.

Predsednik Danilo Türk se je odločil za ustavno sodnico predlagati svojo kandidatko, vrhovno sodnico Dunjo Jadek Pensa, sta po ločenih razpravah z vodji poslanskih skupin (PS) povedala vodja PS SD Dušan Kumer in stranke Zares Franco Juri, ki upa, da bo državni zbor novega ustavnega sodnika ali sodnico imenoval že na seji pred parlamentarnimi počitnicami. Sama se še nista opredelilia o sprejemljivosti kandidatke. PS se bodo o predlogu najverjetneje posvetovale v torek, ko običajno zasedajo.

Jadek Pensovi podpora PS SNS in PS Desus

Po mnenju vodje PS SNS Zmaga Jelinčiča gre za dobro kandidatko, zato bo Jadek Pensovo podprl. Upa, da "ne bo podlegla sedanji klimi na ustavnem sodišču, ko se ustavno sodišče postavlja nad vse". Prav tako ji je podporo napovedal vodja PS Desus Joško Godec, saj gre po njegovem za verodostojno kandidatko. Prepričan je, da Türk primernega med prijavljenimi ni našel zaradi mladosti nekaterih kandidatov, nekateri pa naj ne bi izpolnjevali pogojev.

Tanko se razprave ni udeležil

Vodja poslanske skupine (PS) SDS Jože Tanko, vodja PS SDS je predsednika obvestil, da se pogovorov ne bo udeležil zaradi nekaterih Türkovih ravnanj in izjav. Obtožuje ga javne podpore predsedniku stranke Zares Gregorju Golobiču za prikrivanje premoženjskega stanja, s čimer je, tako Tanko, laž povzdignil skoraj med kreposti. Türku zameri simbolno nagrajevanje zločina z ordenom, kot je zapisal vodja PS SDS, ko je odlikoval Tomaža Ertla, ki naj bi kot vodja SDV in nazadnje državni sekretar za notranje zadeve dolga leta uresničeval politiko totalitarne diktature, temelječe na tajnih predpisih in v praksi izvajane na kršenju temeljnih človekovih pravic. Tanko meni tudi, da po koncu druge svetovne vojne izvensodno pobite žrtve v Hudi jami za Türka niso niti tema, o kateri bi se pogovarjali.

"Še vedno čakamo na vaša pojasnila, katere naše trditve v zvezi z Ertlom so neutemeljene, neresnične in žaljive in še vedno čakamo na odgovore na 10 vprašanj, ki sem Vam jih pisno zastavil, ker niste sodelovali v razpravi pri obravnavi ustavne obtožbe zoper Vas," je še zapisal Tanko v odzivu na predsednikovo povabilo k razpravi o kandidatu za ustavnega sodnika.

O kandidatki danes s poslanskimi skupinami

Danes Türk sicer danes z vodji poslanskih skupin DZ razpravlja o kandidatih za ustavnega sodnika. Ustavnemu sodniku Jožetu Tratniku je devetletni mandat potekel 24. maja, kandidat za njegovega naslednika Rado Bohinc, rektor primorske univerze, pa v DZ ni dobil zadostne podpore.

Ob tokratnem pozivu je predsednikov urad prejel šest predlogov za ustavnega sodnika: nekdanji generalni državni pravobranilec Lucijan Bembič, višji sodnik na upravnem sodišču Damjan Gantar, direktor Javnega zavoda Krajinski park Marko Starman, področni sekretar na agenciji za trg vrednostnih papirjev Borut Stražišar, Rado Škofic in generalni direktor za mednarodno pravo in zaščito državljanov na ministrstvu za zunanje zadeve Andraž Zidar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.