Slovenija
13 ogledov

Türk predstavljal ozaveščeno Slovenijo

Türk meni, da se tudi v ZDA glede varovanja podnebja miselnost spreminja na bolj Žurnal24 main
Danilo Türk je drugi dan obiska v New Yorku v ZDA ob robu razprave o podnebnih spremembah o tej problematiki govoril tudi z generalnim sekretarjem ZN Ban Ki Munom.

"Podnebne spremembe so tema, ki si zasluži veliko več pozornosti in veliko večjo prednostno obravnavo, kot je bilo doslej," je dejal Türk in povedal, da so podnebne spremembe v Združenih narodih tema številka ena.

 

Dejstvo

Polovica svetovnega prebivalstva živi v mestih. Ta polovica je odgovorna za 90 odstotkov toplogrednih plinov, ki jih oddajamo v ozračje.

EU je nedavno sprejela paket ukrepov za varovanje okolja, Slovenija kot predsedujoča povezavi pa bi morala pokazati privrženost ukrepom in takemu procesu pogajanj, je povedal Türk in pojasnil, da se je zato udeležil dvodnevne razprave v New Yorku.

Türk še dodaja, da se tudi v ZDA krepi prepričanje o nujnosti odločnih ukrepov za varovanje okolja. Türk meni, da bo novi predsednik ali predsednica ZDA spremenil dosedanji odnos do podnebnih sprememb, saj so vsi trije vodilni kandidati, republikanec John McCain ter demokrata Hillary Clinton in Barack Obama, naklonjeni reševanju okoljevarstvenih vprašanj. Veliko pa se je v tej smeri po besedah slovenskega predsednika zgodilo že na ravni mest in zveznih držav ter civilne družbe.

Razprave v ZN, ki je bila nadaljevanje decembrske podnebne konference na v Baliju v Indoneziji, so se udeležili številni politiki, poslovneži in predstavniki nevladnih organizacij ter medijev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.