Slovenija
23 ogledov

Turk pritiska: Ni več časa

slovenija 21.03.11,  Ziga Turk, Okrogla miza Slovenske tiskovne agencije, STA ob Anže Petkovšek
Minister pričakuje, da bo jutri glede normativov in odpuščanja v vrtcih in šolah s sindikati sklenjen dogovor.

Napovedi ministra Žige Turka, da bodo pogovori o normativih v vzgoji in izobraževanju tekli le do konca tedna, ni možno razumeti drugače kot enostransko prekinitev pogajanj, v javnem pismu opozarjajo predstavniki treh sindikalnih central. Ministra sprašujejo, ali to pomeni, da vztraja pri zvišanju normativov oz. ali se je še pripravljen pogajati.

Branimir Štrukelj iz konfederacije sindikatov javnega sektorja, Goran Lukič iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije in Marko Marinčič iz Pergama v današnjem pismu ministra opozarjajo, da se "o tako drastičnih spremembah, ki jih predlaga in po njegovih ocenah pomenijo oduščanje okrog 2000 zaposlenih, preprosto ni mogoče uskladiti pod pritiskom enostransko določenih izjemno kratkih časovnih okvirov".

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport je po navedbah sindikalistov na lastno pest omejil potek pogajanj in napovedal uveljavitev z vladne strani določenih in neusklajenih sprememb. Vendar pa za to po njihovi oceni ni "nikakršne podlage" v sporazumu o razrešitvi stavkovnih zahtev, podpisanem 10. maja lani, med sindikati javnega sektorja in vlado.

Zato ministra javno sprašujejo, ali vztraja pri tem, da bodo četrtkova pogajanja v okviru delovne skupine tudi zadnja. Prav tako sindikaliste zanima, ali njegova izjava pomeni, da vztraja pri predlogu besedila socialnega sporazuma v poglavju standardi in normativi, "po katerem se opazno zvišujejo normativi v predšolski vzgoji in šolstvu in kjer se predvideva odpuščanje tudi do 1744 zaposlenih v šolstvu, od tega tudi do 620 učiteljev, 943 zaposlenih v podpornih službah in 348 čistilk".

Turk: O normativih se pogajamo osem mesecev

Turk je v odzivu zapisal, da pričakuje, da bo jutrijšnji sestanek delovne skupine za pripravo socialnega sporazuma 2012-2016 odločilen glede vprašanja standardov in normativov v izobraževanju. "Kot veste, državni proračun za leto 2013 in zakon o izvrševanju proračuna določata višino sredstev, ki bodo v letošnjem letu na razpolago za izobraževanje," je zapisal. "Ministrstvo je dolžno zakon spoštovati in posredovati šolam ustrezna navodila, da lahko to naredijo, tudi z namenom, da zaščiti ravnatelje, ki morajo ob nižjih razpoložljivih sredstvih upravljati šole."

Minister je poudaril, da morajo to narediti čimprej, da bodo začeli ukrepi veljati s 1. februarjam, da se zmanjšanje sredstev razdeli na 11. mesecev. "Če bi s tem odlašali, bi morali normative še bolj povečati, ker bi morali celotno zmanjšanje uresničiti v krajšem obdobju. Tega si nihče od nas ne želi."

Poudaril je, da časa za zavlačevanje ni več in da pričakuje, da se bodo jutri dogovorili, kako čim bolj zmanjšati odpuščanje.

Komentarjev 1
  • dragec 12:38 09.januar 2013.

    Ne..ne.in ...ne.., jaz se nebom pogajal in pika. To je odgovor ministra Turka!!!