Slovenija
17 ogledov

Türk razjezil Klemenčiča

Danilo Türk Saša Despot
Komisija za preprečevanje korupcije: predsednik države ne pozna delovanja in pristojnosti KPK; v predvolilni kampanji vse vrti le okoli stricev iz ozadja, namesto da bi se posvetili problemu korupcije.

Včeraj se je na Televiziji Slovenija odvilo prvo televizijsko soočenje drugega kroga predsedniških volitev predsedniških kandidatov Boruta Pahorja in Danila Türka. Pogovor je nanesel tudi na delovanje Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Aktualni predsednik republike je med drugim podal več ocen glede njihovega dela. Med drugim je komisijo tudi pozval, da več “zadev pripelje do sodišča” in posredno izrazil mnenje, da sistemska korupcija v Sloveniji ni tak problem kot opozarja komisija.

Na slednje se je danes odzvala tudi KPK. V sporočilu za javnost so zapisali, da je razprava o problemu korupcije v Sloveniji sicer potrebna, vendar predvolilni čas za to ni primeren.

Najbolj jih je zmotil poziv predsednika, da naj več zadev pripeljejo do sodišča. "Vzbujanje vtisa in pričakovanj, da je komisija pristojna zadeve pripeljati do sodišča, po našem mnenju pomeni bodisi nepoznavanje njene funkcije in pristojnosti, bodisi zmanjševanje njene kredibilnosti z vzbujanjem pričakovanj v javnosti, ki jih komisija v okviru zakona ne more uresničiti, saj njene pristojnosti niso enake pristojnostim policije in državnega tožilstva. V tem smislu je pomenljiva drža avstrijskega zveznega predsednika, ki je večkrat javno opozoril na problem korupcije v naši severni sosedi. Tudi zato ima avstrijski protikorupcijski organ ustrezna pooblastila. Komisija v Sloveniji teh nima - kar redno poudarjamo - in jih v takšnih političnih in družbenih pogojih očitno še nekaj časa ne bo imela. Namesto prizadevanj za to, smo zaenkrat od odgovornih v ospredju dobili zgolj prerekanje o “stricih v ozadju”," pojasnjujejo na KPK.

Odzval se je tudi Rupel

Na včerajšnje Türkove besede v soočenju pa se je odzval tudi Dimitrij Rupel. In sicer zaradi njegove zavrnitve kandidature za slovenskega veleposlanika v Avstriji. Türk je namreč navedel, da je Rupel leta 2008 "lagal" v zvezi s predlogi za veleposlanike. "Ta izjava je neutemeljena in žaljiva, zato zahtevam, da jo avtor umakne," opozarja Rupel.

Komentarjev 14
  • Freiherr 14:34 22.november 2012.

    Prekleti levi in desni zamegljenci, rdeči, beli, črni, zeleni !Če bi bilo vsaj malo modrosti, resnosti in odgovornosti, bi se namesto vsega tega vašega pritlehnega zagovarjanja turkov, janš, pahorjev, stricev, kucanov, jankovicev in ostalih drekačev lotili realnih problemov, izvrgli ...prikaži več že enkrat vso to politično "elito", ki jo gledamo že desetletja ! Znebili bi se zajedalstva, birokratov, ciganije, sprenevedanja, hlinjenja, licemernosti, pa bi mogoče lahko vzpostavili vsaj približno pravno državo in pravo demokracijo ter svobodo, ne pa ta gnoj, ki ga imamo sedaj !!!

  • vladek 06:54 22.november 2012.

    Slovenija Slovencem,ne komunistima,ne udbovcima a še manj opankarjima

  • uporabno 23:22 21.november 2012.

    http://www.uporabi.net/