Slovenija
7 ogledov

Türk se je poklonil Atatürku

V mavzoleju Atatürka v Ankari je položil venec na grob Mustafe Kemala Atatürka. Žurnal24 main
Predsednik republike Danilo Türk je danes s soprogo Barbaro Miklič Türk iz Bolgarije dopotoval na uradni obisk v Turčijo, kjer se bo srečal tudi s turškim predsednikom Abdulahom Gülom.

V Ankari se bo popoldne sešel s turškim kolegom Abdulahom Gülom, s podpredsednikom turške vlade Alijem Babacanom in turškim zunanjim ministrom Ahmetom Davutoglujem. Z Gülom in predstavniki turške vlade se bo pogovarjal o dvostranskih odnosih, predvsem o gospodarskem sodelovanju na področjih blagovne menjave, storitev, investicij in turizma.

Prav tako bodo spregovorili o sodelovanju med državama na področjih pomorskega in kombiniranega prometa, obrambe, notranjih zadev, kmetijstva, izobraževanja in znanosti ter zdravstva. Beseda bo tekla tudi o glavnih ciljih slovenskega predsedovanja Odboru ministrov Sveta Evrope. Govorili bodo tudi o mednarodnem položaju in pobudah Turčije, odnosu med Turčijo in EU, ciprskem vprašanju in razmerah na Bližnjem vzhodu.

Nagovoril bo turške gospodarstvenike
Na obisku v Turčiji slovenskega predsednika tako kot v Bolgariji spremlja močna gospodarska delegacija, v kateri je več kot 40 podjetnikov. V četrtek bodo tako v Carigradu pripravili poslovni forum s slovenskimi in turškimi gospodarstveniki, ki jih bo predsednik republike nagovoril. Na carigrajski univerzi Bosporus pa bo imel slovenski predsednik predavanje z naslovom Multilateralizem v časih negotovosti - vloga institucij v sistemu Združenih narodov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.