Slovenija
16 ogledov

Türk špara, kjer ni treba

Predsednik republike je dobil revizijo notranjega poslovanja svojega urada, ki d Žurnal24 main
Čeprav varčuje, je predsednik države Danilo Türk za interno revizijo po mnenju stroke po nepotrebnem zapravil 500 evrov. Medtem ko predsednik vlade Borut Pahor že aktivno varčuje, Türk po mesecu in pol še razmišlja.

"Urad predsednika republike ocenjuje, da bo učinek varčevalnih ukrepov prispeval k od deset- do 15-odstotnemu znižanju porabe urada," so zapisali v predsednikovem uradu. To pomeni, da bo letos predsednik Türk porabil za 720 tisoč evrov manj, kot je načrtovano.

"Urad bo o porabi računskih sredstev javnost obveščal z opbjavo rednih mesečnih finančnih poroči, ki bodo objavljena na spletni strani urada," obljublja predsednik Türk.

 

24prihranki

Obiski. Manj uradnih obiskov predsednika republike v tujini.

Potovalni stroški. Vključitev predsednikovega urada v skupno javno naročilo za opravljanje storitev letalskih prevozov.

Pogostitve. Na področju reprezentance znižanje stroškov, skromnejše pripravljene pogostitve na sprejemih.

Plače. Predlog sprejema prehodne določbe zakona, s katero bi plače predsednika in funkcionarjev v uradu predsednika republike za čas trajanja finančne krize razvrstili v plačne razrede, ki so za en razred nižji od sedanjih.

Sporni razpis
Igor Šoltes, predsednik računskega sodišča, je na vprašanje, kako komentira interno revizijo predsednikovega urada, odgovoril: "V predsednikovem uradu so računsko sodišče zaprosili za revizijo; odgovorili smo jim, da jo lahko opravimo, a ni na prednostnem seznamu rednih nalog RS. Vsebine ne bi želel komentirati."

Je pa strokovnjak za javne razpise, ki ne želi biti imenovan, posebej za Žurnal24 povedal: "Čeprav je revizija sistematično pregledana, obide bistvo problema, saj se dotakne dveh malenkostnih napak. Nikjer se namreč ne izreče o negospodarnosti samega naročila, kar je eno od pomembnejših in bistveno načelo zakona o javnem naročanju. V reviziji se po nepotrebnem uporabljajo prevozi kot zaupna naročila, saj razen redkih prevozov na zaščitena območja, ki se lahko opravijo tudi z vojaškim letalom, te potrebe realno ni."

Zasebno podjetje
Zasebno računovodsko podjetje Munera iz Križevcev v Prekmurju, ki je opravilo notranjo revizijo v predsednikovem uradu, vodi Brigita Frlin Novak. Ima nižjega od nazivov (državna notranja revizorka), ki ga lahko pridobi na računskem sodišču. Na seznamu državnih revizorjev računskega sodišča je ni. Leta 2007 je imelo podjetje za 80 tisoč evrov prodajnih prihodkov od storitev.

Varčevanje je zgolj gesta
Politične poznavalce smo vprašali, kako ocenjujejo Türkovo potezo o varčevanju v letošnjem letu.

Rado Pezdir, komentator: Gesta je le simbolna. Morda se predsednik posipa s pepelom, ker je bil do zdaj nenormalno razsipen.

Milan Balažic, analitik: Od ponedeljka sem sekretar za strateške zadeve na MZZ, zato vprašanja ne komentiram.

France Arhar, Unicredit: Prav vsako vačevanje davkoplačevalskih sredstev je lahko le pozitivna gesta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.