Slovenija
23 ogledov

Türk tudi o enakosti med spoloma

Danilo Türk v OZN. Reuters
Predsednik države Danilo Türk je v govoru v okviru prvega dne splošne razprave 66. zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov (GS ZN) omenil kandidaturo Slovenije za članstvo v Varnostnem svetu Združenih narodov (VS ZN) v letih 2012 in 2013. Poseben poudarek pa je dal tudi človekovim pravicam.

Türk je uvodoma pozdravil odločitev predsednika GS ZN Nasira Abdulaziza al Nasera, da postavi mediacijo v središče razprav, ker je to še posebej primerno sedaj v trenutku iskanja pristopa v smeri mirne rešitve izraelsko-palestinskega konflikta. V nadaljevanju je pozdravil sprejem Južnega Sudana v ZN, pa tudi odločitev GS ZN, da libijski sedež v svetovni organizaciji podeli nacionalnemu prehodnemu svetu Libije.

Mednarodna skupnost mora narediti odločne korake proti novemu in učinkovitemu sistemu za blaženje učinkov podnebnih sprememb in Türk je izrazil upanje, da bo letošnja podnebna konferenca ZN v Durbanu pomenila korak naprej k dogovoru. Konferenca o trajnostnem razvoju prihodnje leto v Braziliji pa bi morala razviti nov koncept razvoja, ki bo zajel gospodarsko rast, družbeni razvoj in zaščito okolja.

Türk se je zavzel tudi za učinkovitejšo razvojno pomoč in med drugim poudaril pomen enakosti med spoloma za promocijo miru, varnosti in razvoja. Tako je dejal, da je raziskava Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) pokazala, da večja moč žensk v kmetijstvu zmanjša lakoto za 30 odstotkov. Med slovenskimi prioritetami na področju človekovih pravic pa je posebej izpostavil izobraževanje o tem ter pravice otrok.

Na koncu pa je predsednik poudaril trdno zavezo Slovenije Združenim narodom kot organizaciji vseh in za vse ter dejal, da je Slovenija v tem duhu predstavila svojo kandidaturo za nestalni sedež v VS ZN. Izrazil je upanje na široko podporo ter obljubil, da bo Slovenija v primeru izvolitve delovala kot zvesta članica ZN, ki se zaveda odgovornosti VS ZN do organizacije in njenega članstva.

Volitve v VS ZN, ki so bile sprva predvidene za 13. oktober, so bile medtem prestavljene na 21. oktober. Protikandidatki Sloveniji za sedež vzhodnoevropske skupine sta Madžarska in Azerbajdžan.

Komentarjev 2
  • mirko 15:59 22.september 2011.

    Najboljše, da ga okronamo za kralja in nazaj uvedemo rdeče knjižice.

  • privat 14:00 22.september 2011.

    Naj turk opravlja še delo predsednika vlade