Slovenija
1 ogledov

Türk tudi za referendum o Hrvaški

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Predsednik države Danilo Türk po petkovem dogovoru predsednikov vlad Slovenije in Hrvaške trdi, da je zdaj pravi čas za optimizem. SLS pa obtožuje premierja, da zavaja slovensko javnost.
 
 

Tekma se igra 90 minut, na koncu pa bi lahko bilo tudi dva proti ena za nas.

Karel Erjavec o Mesićevi izjavi, da je hrvaška "zabila gol"

 
Predsednik države Danilo Türk meni, da je v petek sklenjeni dogovor prvi korak v pravo smer, ki mu morajo slediti naslednji, enako usmerjeni koraki. Po njegovem bi bilo prav, da bi vlada te korake in časovni okvir njihove uresničitve predstavila v kratkem.

Obdobje tihe diplomacije je zdaj končano, potrebna pa bo politična razprava in verifikacija, poudarja predsednik države. Ob tem omenja tudi možnost referenduma ter poziva vlado, naj o tem razmisli.

Pogajanja o arbitraži

Vodja slovenske diplomacije Samuel Žbogar je predstavnike EU obvestil o petkovem dogovoru, ki po njegovih besedah "združuje francosko pismo in Rehnov proces in ju povezuje v celoto".

Po njegovih besedah Slovenija in Hrvaška pričakujeta, da se bodo hkrati s hrvaškim nadaljevanjem pogajanja z EU nadaljevala tudi pogajanja o arbitraži, torej o reševanju vprašanja meje.

 
 

Čemu sploh blokada in dvigovanja pričakovanj javnosti, če je Slovenija blokado opustila, ne da bi se karkoli bistveno spremenilo.

Janez Janša

 
Janša skeptičen
O rezultatu pogajanj je med obiskom na Obali spregovoril prvak opozicije Janez Janša, ki je dejal: "Če je ves dosežek v petek sklenjenega dogovora predsednikov vlad Slovenije in Hrvaške v vsebini pisma, ki ga je predsednica hrvaške vlade Jadranka Kosor v petek poslala švedskemu predsedstvu EU, smo lahko globoko razočarani."

Janša je želel namigniti, da Slovenija poleg pisma ni dobila drugega zagotovila, da se bo mejno vprašanje reševalo pospešeno in v interesu obeh držav. Janša meni, da tudi, če bo Hrvaška pri reševanju sledila Rehnovemu predlogu, pa je ravno ta sporen, ker opušča uporabo načela pravičnosti.

 

Poslanci o dogovoru jutri

Odbor državnega zbora za zunanjo politiko bo dogovor obravnaval na torkovi nujni seji.
Evropski komisar za širitev Olli Rehn se zanese na to, da bo petkov dogovor potrjen v Sloveniji in na Hrvaškem.

SLS Pahorja obtožuje zavajanja
Slovenska ljudska stranka meni, da dogovor Sloveniji ne zagotavlja stika z odprtim morjem. Zato si Pahorjeve izjave, da je petkov dogovor s Kosorjevo dober tudi za Slovenijo, označili za zavajanje slovenske javnosti.

Pahorjeva predstavitev ni bila objektivna, zatrjujejo. Medtem ko premier zagotavlja, da bo Slovenija po novem dogovoru ohranila teritorialni stik z mednarodnimi vodami, saj se prek tega dogovora vračamo na drugi predlog evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna, pa po mnenju SLS to pomeni le pogajanje o vsebini.

Kosorjeva: V pismu je vse
Hrvaška premierka Jadranka Kosor je danes v Zagrebu poudarila, da se s slovenskim kolegom Pahorjem nista dogovorila nič več, kot je zapisano v pismu, ki ga je v petek poslala iz Ljubljane švedskemu predsedstvu EU. Spomnila je, da je to potrdil tudi Pahor po njunem srečanju v Ljubljani prejšnji petek.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.