Slovenija
12 ogledov

Turk v zasebnih fakultetah ne vidi sovražnika

Žiga Turk Boštjan Tacol
Minister Žiga Turk je zavrnil očitke, da ščiti zasebno šolstvo. Poudarja, da nobena univerza še ni dobila niti evra manj, zato so težave posamezne fakultete posledica dosedanje podhranjenosti.

"Vsi varčevalni ukrepi na natanko enak način, do evra in odstotka enako prizadenejo javno in zasebno izobraževanje," pojasnjuje minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk in poudarja, da zasebno šolstvo ni bilo niti malo ščiteno. Po njegovih ocenah je edina razlika med javnim in zasebnim v tem, da s strani zasebnih šol "ni javnega linča ministra s ciljem dobiti več denarja, ampak se očitno zasebniki tako kot normalno gospodarstvo ukvarjajo z iskanjem notranjih rezerv".

"Ministrstvo nima vpliva na notranjo delitev denarja"

Turk je poudaril, da se univerze še vedno financirajo po starem in da še nobena ni dobila niti evra manj. Tako je tudi zavrnil očitke vodstva mariborske fakultete za matematiko in naravoslovje o krivdi ministra za njihove finančne težave. Ti očitki po njegovih navedbah postavljajo bodisi dvom v osnovno človeško korektnost bodisi dvom v opravilno sposobnost vodstva fakultete. Kot pojasnjuje minister, sicer imajo nekaj podatkov o tem, da je bila omenjena fakulteta podhranjena, vendar ministrstvo nima vpliva na notranjo delitev denarja znotraj univerze.

V okviru priprave novega zakona o financiranju visokega šolstva, ki ga bodo predvidoma vložili prihodnje leto, pa bi lahko prisluhnili tudi predlogom, da bi ministrstvo financiralo fakultete neposredno, pravi Turk. A, kot poudarja, bi se za to odločili samo v primeru, če bi bila to prevladujoča želja akademske skupnosti. Sam si sicer želi, da bi bilo visoko šolstvo to sposobno urejati znotraj svoje avtonomije.

"Tiha večina" tako po njegovih navedbah išče rezerve in dodatne vire sredstev. Nasprotno pa Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) "ne zamudi nobene priložnosti, da bi poslabšal vzdušje pogajalcev, ki se trudijo doseči socialni sporazum", je dejal minister. A, kot opozarja, bo brez sodelovanja težje. "Če nam bo sindikat prišel s svojimi stališči nasproti, se bom lažje pogajal z ministrstvom za finance za denar v prihodnjih letih," je prepričan.

Zavrača očitke, da ni naredil ničesar

Za zlonamerne je minister označil tudi tiste, ki so njegovo izjavo, da na univerzah dela cvet slovenske inteligence, označili za cinično. Prav tako je zavrnil obtožbe, da minister ni naredil nič. Kot je spomnil, je prvotni predlog zakona za uravnoteženje javnih financ predvideval večje krčenje sredstev za to področje, kot se je zgodilo s sprejetim zakonom, ohranili so javno agencijo za knjigo, sredstva za pripravo športnikom na olimpijskih igrah pa so ostala neokrnjena.

Sicer se na letni ravni sredstva zmanjšujejo za pet do osem odstotkov, kar pa po ministrovih ocenah ni delež, ki bi terjal zapiranje česarkoli, ampak se ga da nadoknaditi z iskanjem rezerv in optimizacijo programov. Na kritike, da bi morala biti uredba o financiranju visokega šolstva dlje časa v javni razpravi, odgovarja, da bi tako univerze nižje obroke prejele pozneje, zato bi bil šok večji.

Komentarjev 1
  • titty 19:12 18.julij 2012.

    Lažnjivi kljukec!