Slovenija
6 ogledov

Türk: "Vredna, da se jo sprejme"

Predsednik države Danilo Türk je danes v Parizu ocenil, da je pokojninska reform Žurnal24 main
"Pokojninska reforma je vredna tega, da se jo sprejme," meni Türk. "Razprava je bila premalo kakovostna in konkretna, zaradi česar dialog vlade in sindikatov ni prinesel pravih rezultatov," dodaja.

"To ni bila dovolj kakovostna razprava in želeli bi, da ljudje dobro premislijo. Ta reforma, ki jo je vlada predlagala in parlament sprejel, je razmeroma blaga reforma in je vredna tega, da se jo sprejme in da se seveda razprava nadaljuje," je poudaril predsednik.

Ob tem je še izpostavil, da bo verjetno čez kakšnih 10 let potreben nov pogled na to temo in da so pokojninske reforme dolgoročni projekti, ki jih ne smemo ocenjevati samo s stališča akutnih trenutnih vprašanj.

Premalo številk in preveč groženj
V razpravi o reformi smo po predsednikovem mnenju slišali premalo številk in premalo resničnih argumentov ter veliko poudarjanja nevarnosti, da bodo pravice zmanjšane. Pri vprašanjih o starostnih dobah, bonusih in malusih ter kategorijah delavcev, ki zaslužijo popust zaradi velike utrujenosti in preobremenjenosti, bi morali biti po njegovih besedah veliko konkretnejši.

"Ne moremo se pretvarjati, da nas demografski trendi ne zadevajo," opozarja Türk. Ob tem je pojasnil, da imamo starajoče se prebivalstvo in da celoten razvoj naših oblik dela mora slediti temu trendu, med drugim je treba temu prilagajati tudi upokojitveno starost. To so po njegovih besedah "naše realne demografske potrebe, ki se jim ne moremo izogniti".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.