Slovenija
20 ogledov

Türk za kampanjo porabil slabih 150 tisoč evrov

Soočenje na POP TV Žurnal24 main
Revizija financiranja predsedniške kampanje. Vsi dobili pozitivno mnenje in vsi tudi mnenje s pridržkom.

Revizijo pravilnosti financiranja lanske predsedniške kampanje je opravilo računsko sodišče, ki je organizatorjem kampanj Boruta Pahorja, Milana Zvera in Danila Türka izdalo pozitivna mnenja o pravilnosti zbiranja in porabe sredstev za kampanje. Pri pravilnosti izkazanih zneskov v poročilu o kampanji pa je vsem izdalo mnenje s pridržkom.

Plačali prepozno

Organizator Pahorjeve kampanje je bila stranka SD, ki je porabila in zbrala  52.854 evrov.

Mnenje s pridržkom pri pravilnosti izkazanih zneskov v poročilu o volilni kampanji so dobili, ker med odloženimi plačili niso izkazali zneska 21.569 evrov. Poleg tega je bil v nasprotju z zakonom pri odloženih plačilih odlog plačila daljši od 90 dni, odložena plačila pa so bila izvedena šele pet dni pred rokom za zaprtje posebnega računa za volilno kampanjo, piše v poročilu sodišča.

Opera posredno financirala kampanjo

Stranka SDS, ki je organizirala predsedniško kampanjo Zvera, je za kampanjo zbrala in porabila 132.508 evrov.

Mnenje s pridržkom pri pravilnosti izkazanih zneskov je stranka dobila, ker med zbranimi sredstvi ni izkazala stroškov za gostinske storitve, objavo oglasa v lokalnem glasilu, najem dvorane in uporabnine za najem javne površine. Omenjenih sredstev poleg tega niso zbirali niti porabili prek posebnega računa za volilno kampanjo.

Mnenje s pridržkom so dobili tudi zato, ker so med stroške kampanje šteli poštne stroške in stroške oglaševanja, ki so nastali po koncu volilne kampanje, in ker so izkazali prenizek znesek odloženih plačil, ki presegajo trikratno povprečno bruto mesečno plačo na delavca v Republiki Sloveniji za preteklo leto.

Glede Zverove kampanje so na računskem sodišču ugotovili tudi, da je stranka SDS prejela poseben popust javnega zavoda Slovensko narodno gledališče Opera in balet Ljubljana v višini tisoč evrov, in dodali, da omenjeni zavod po zakonu ne bi smel financirati volilne kampanje. SDS je v poročilu pojasnila, da so po prejetem računu s popustom zavod zaprosili, naj predloži nov račun brez popusta, vendar v zavodu tega niso storili.

Türkovim posojilo Factor banke


Predsedniško kampanjo Danila Türka je organiziral Roman Ferenčak, ki je izkazal za 147.509 evrov zbranih in porabljenih sredstev, ki se nanašajo na obdobje volilne kampanje, in za 18.187 evrov zbranih in porabljenih sredstev pred volilno kampanjo in po njej.

Mnenje s pridržkom pri pravilnosti izkazanih zneskov je Ferenčak prejel, ker je previsoko izkazal zbrana sredstva. Založena sredstva je namreč prikazal med zbranimi sredstvi, čeprav je šlo za posojilo. Kot piše v poročilu, gre za posojilo na podlagi potrošniške kreditne pogodbe med Factor banko in organizatorjem v znesku 27.500 evrov.

Poleg tega je previsoko izkazal tudi porabljena sredstva, saj je mednje štel stroške, ki niso bili del volilne kampanje. Računsko sodišče je pri kampanji Türka ugotovilo še, da je organizator na poseben račun prejel prispevek v znesku 1.500 evrov od gospodarske družbe Eko park, ki pa ne bi smela financirati volilne kampanje, ker ima Občina Lendava stoodstotni delež v kapitalu te gospodarske družbe.

Komentarjev 2
  • Šemefuky 21:01 10.september 2013.

    Za euro za turčina je metanje denarja stran, vsak euro za borata, pa je denar vržen dvakrat stran. Koliko ponovitev rabimo?

  • ennanova 15:49 10.september 2013.

    Kaj se nam dogaja? – 4.Ko razmišljamo o ljubljenem Voditelju in slepih množicah, moramo poudariti še tole. Obstaja točka brez vrnitve. V določenem trenutku se družbeno dogajanje razvije do take stopnje, da je destrukcija preprosto neizogibna. Napoči čas, ko ...prikaži več zmag ni več, …http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1164-kaj-se-nam-dogaja--4