Slovenija
21 ogledov

Türk za rekonstrukcijo vlade

Danilo Türk (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Türk vidi dve možnosti: temeljno rekonstrukcijo vlade ali predčasne volitve. Bolj je naklonjen prvi izbiri, saj je pot do predčasnih volitev dolgotrajna. V SDS so ga označil za del problema in ne del rešitve.
"Zaradi vseh teh očitnih dejstev je predsednik Türk del problema in ne del rešitve. Njegovi nasveti bodo težko dosegli zadovoljivo stopnjo legitimnosti, dokler ne bo pripravljen prevzeti svojega deleža odgovornosti za nastale razmere," so v odzivu na današnje Türkove besede sporočili iz SDS.

Stališče SDS je naletelo na oster odziv pri sekretarju Zaresa Bogdanu Biščaku: "V SDS stranke, ki so danes v vladi, radi označijo za tranzicijsko levico, a s tem, ko ne zmorejo misliti izven predtranzicijskih in tranzicijskih sovražnih shem, sami dokazujejo, da so tranzicijska desnica." Meni še, da v stranki s tem dokazujejo, da jim v bistvu ni do nikakršnih sprememb.

„Vladajoča koalicija, nesposobna sprejeti sporočilo poraza super referenduma, uprizarja dramo in komedijo hkrati, to pa je realno žal le tragedija, ki si je ljudje ne zaslužijo!“ pa je zapisal predsednik SLS Radovan Žerjav in pozdravil, da je predsednik države „prisluhnil mojim večkratnim javnim pozivom, da Slovenija potrebuje kredibilno in sposobno vlado, ki bo imela zaupanje ljudi“.

Vodja poslancev SD Dušana Kumer meni, da je Türk z besedami, da si mora vlada povrniti kredibilnost, deloma povzel stališče SD. Kumer meni, da je treba sedaj počakati na odločitev strank LDS in Zares. Če bosta ostali koaliciji, sledi rekonstrukcija, predčasne volitve so po njegovem mnenju skrajna možnost.

"Kot veste, sem vselej poudarjal pomen pokojninske reforme," je na današnji novinarski konferenci, posvečeni oceni in analizi razmer po zavrnitvi treh zakonov na nedeljskem referendumu, dejal predsednik Danilo Türk. "V Sloveniji potrebujemo pokojninsko reformo, ki bo zvišala upokojitveno starost. To nam narekujejo demografija, ekonomske in socialne razmere." Izrazil je zadovoljstvo nad odzivom sindikatov in poudaril, da si želi ponovne uveljavitve socialnega dialoga. "Veseli me, da so sindikati vladi ponudili nadaljnje pogovore," je dejal. "Upam, da bodo ti pogovori produktivni." Glede preostalih zakonov ocenjuje, da njihova zavrnitev ni tako pomembna.

Nedeljski referendumi so po njegovi oceni pokazali, da vlada ne uživa zadostne podpore in da sta njena kredibilnost in verodostojnost resno prizadeti. Čas po referendumu je zato po njegovem prepričanju čas, ko je treba razmisliti, kako naprej. "Sam vidim dve temeljni možnosti: temeljno rekonstrukcijo vlade, ki ji bo zagotovila zaupanje in kredibilnost, ali predčasne volitve," je dejal. Prednost daje rekonstrukciji vlade, saj je pot do predčasnih volitev dolgotrajnejša. "Druga možnost ni idealna, je pa realna." Iz rekonstrukcije vlade ni izvzet nihče, tudi njen predsednik Borut Pahor ne.

V novo pokojninsko reformo
Možnost rekonstrukcije vlade je odvisna od odločitve vseh treh koalicijskih strank, ali so še pripravljene sodelovati v koaliciji in pod kakšnimi pogoji. Iz poslanske skupine SD so po današnjem sestanku, ki se ga je udeležil tudi predsednik vlade in prvak stranke, sporočili, da so še naprej pripravljeni "peljati politiko te vlade in te koalicije, ob predpostavki, da sprejmejo rešitve za blažitev posledic padca pokojninske reforme".

Pahor je po srečanju dejal, da je zadovoljen z odločitvijo, "da ne bo prišlo do politične krize z odstopom vlade", ampak v pogovore s socialnimi partnerji in pripravo nove pokojninske reforme. To je po njegovih besedah bistvenega pomena, ob današnjih ocenah bonitetnih hiš in OECD za Slovenijo. "Najmanj, kar si država zdaj zasluži, bi bila politična kriza brez vedenja, kako jo preseči, zato bom tako ravnal tudi do nadaljnjega," je zagotovil.

Portugalski scenarij ne grozi
Bonitetne hiše kljub nesprejetju pokojninske reforme niso spremenile bonitetne ocene za Slovenijo. Ta ostaja enaka in Slovenijo uvršča v kategorijo držav z nizkim tveganjem ter jo ohranja na prvem mestu v regiji. Padec pokojninske reforme se bo po oceni bonitetne hiše Dun&Bradstreet kljub temu odrazil v višjih davkih, kar lahko vpliva na gospodarsko rast, ali višjih primanjkljajih. Portugalski scenarij za zdaj Sloveniji ne grozi, saj je njen javni dolg trenutno pri 40 odstotkih BDP, kar je tretjina portugalskega. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.