Slovenija
64 ogledov

Türk za strpnost

Jure Janković je zanikal, da bi bil kdajkoli lastnik podjetja Disonco. (Foto: Ni Žurnal24 main
Odzivi na grožnje Jureta Jankovića se množijo.

Predsednik republike Danilo Türk se zavzema za strpnost in civilizirane
odnose med ljudmi, so nam na prošnjo za komentar Jankovićeve grožnje novinarju Elikanu odgovorili iz urada predsednika republike.

Gantar ne komentira "črne kronike"
Kaj si o grožnjah Jureta Jankovića, sina vnovič izvoljenega ljubljanskega župana Zorana Jankovića, novinarju Financ Jaki Elikanu mislijo ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, ministrica za kulturo Majda Širca, predsednik republike Danilo Türk, premier Borut Pahor in predsednik državnega zbora Pavel Gantar?

Več o dogodku si preberite tukaj.

Sinoči smo na vse naslovili vprašanja s prošnjo za komentar dogajanja in jih prosili za odgovore danes do 12. ure. Odzvali so se edino iz državnega zbora, od koder nam je Karmen Uglešić odgovorila, da "predsednik državnega zbora dr. Pavel Gantar zadev iz črne kronike ne želi komentirati". Ko smo povprašali še, zakaj je potem predsednik državnega zbora obsodil napad na poslanca Luko Jurija in ali ta ne spada v rubriko črna kronika, Uglešičeva odgovarja: "Pri napadu, ki ga omenjate, je šlo za napad na poslanca."

 

Glede na to, da je bila zadeva prijavljena policiji, ni nobenega dvoma, da bo ta zadevo obravnavala v skladu s temeljnim načelom, da smo pred zakonom vsi enaki.
Katarina Kresal, ministrica za notranje zadeve

Gantar je bil sicer v soboto eden izmed politikov, ki se je volilne zmage veselil skupaj z Jankovići. Prav tako predsednica LDS Katarina Kresal, ki je medtem dejanje že obsodila. "Vsakršna grožnja novinarjem ali komurkoli drugemu je nedopustna in predstavlja grob poseg v človekove pravice," je med drugim dejala ministrica. Na vprašanje, ali se je v nedeljo zvečer sestala z županom Jankovićem, nam ni odgovorila. Prav tako nismo dobili odgovora na vprašanje, ali bi njena stranka Jankovića glede na nova dejstva še vedno podprla.

"Grožnje je treba vzeti skrajno resno"

Predsednica Komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti Eva Irgl meni, da bi bilo dobro, da bi policija celovito preiskala primer in grožnje vzela skrajno resno. "Javno objavljena dokumentacija in vprašanja novinarjev namreč nakazujejo, da je lahko podlaga za grožnjo z odvzemom življenja novinarju tudi propadla špekulacija družine Janković z zemljišči, ki ima visoke finančne posledice,“ dodaja Irglova. Opozorila je na molk najvišjih predstavnikov oblasti in na povečano število primerov nasilja, "ko lahko posamezniki posredno ali neposredno zlorabljajo svojo politično moč".

 

Novinarji grožnje obsojajo
Predsednik upravnega sveta Združenja novinarjev in publicistov Igor Kršinar in predsednik Društva novinarjev Slovenije Grega Repovž obsojata grožnje Jureta Jankovića novinarju Financ. Vsaka grožnja novinarju s smrtjo je obsojanja vredna in resna nevarnost za svobodo tiska, meni Kršinar.

Slednji v sporočilu za javnost opozarja zlasti na dejstvo, da je v dogodek vpletena "družina enega najvplivnejših politikov v državi". "Zoran Janković ni samo župan najštevilčnejše slovenske občine, ampak ima velik vpliv na vladno politiko in gospodarstvo, poleg tega se pojavlja tudi kot potencialni kandidat za mandatarja prihodnje slovenske vlade. Zato bi lahko omenjeni incident postavili ob bok dogodkom, ki jih doživljajo ruski novinarji, če kritično poročajo o svojem premierju Vladimirju Putinu," poudarja Kršinar.

V združenju tako pričakujejo, da bo policija grožnje s smrtjo novinarju obravnavala z največjo resnostjo ter da preiskave ne bodo ustavile "niti morebitne prijateljske večerje med notranjo ministrico in ljubljanskim županom".

Obsojajoči odzivi
Prvi samoiniciativni odziv na grožnje novinarji smo prejeli s strani podmladka SDS-a. Poudarjajo, da je dogodek nedopusten in vreden obsojanja, komentar nanj pa nepotreben. Ponovijo le uporabljene besede, "ki jih je premier Golobič namenil podmladku SD: 'Za manire so odgovorni starši, za šolsko vzgojo pa je bil odgovoren Slavko Gaber.'".

V SLS medtem obsojajo nedeljski dogodek: "Naj bo to izrečeno resno ali v šali, v kakršnemkoli vinjenem ali treznem stanju, kaj takega je v svobodni in pravni državi, za kakršno se Slovenija kljub vsemu vendarle še ima, popolnoma nedopustno." V SLS pričakujejo, da se bodo pristojni organi, ki jim je bil omenjen dogodek že prijavljen, neodvisno, odgovorno in z vso resnostjo odzvali in ustrezno zavarovali svobodo govora in novinarskega poročanja in s tem zaščitili demokracijo.

Odziva se tudi ljubljanski mestni odbor SDS: "Takšno ravnanje je v demokratični družbi nesprejemljivo in obsojanja vredno, zato se pridružujemo vsem, ki so že obsodili takšno ravnanje sina novoizvoljenega župana Ljubljane. Še posebej je takšno ravnanje zaskrbljujoče, ker je bila takšna grožnja na dan volitev usmerjena proti novinarju in s tem proti legitimnemu delu novinarjev nasploh."

Pričakujejo, da se bodo na takšne grožnje novinarjem odzvale tudi tiste politične in strokovne avtoritete, od katerih se v javnosti pričakuje, da zavzamejo stališče do takšnega napada na svobodno novinarstvo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.