Slovenija
12 ogledov

Turk zavrača argumente interpelacije

slovenija 21.03.11,  Ziga Turk, Okrogla miza Slovenske tiskovne agencije, STA ob Anže Petkovšek
Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je interpelacijo, ki so jo zoper njega pred tednom dni vložili poslanci SD, v vseh točkah odločno zavrnil.

Turk je dejal, da so vsi očitki, z izjemo tistega o neizvrševanju odločbe ustavnega sodišča glede ureditve financiranja visokega šolstva, neresnični. Pa tudi glede očitka o tem, da financiranje visokega šolstva še vedno ni zakonsko urejeno, je minister pojasnil, da odločbe za zdaj ni bilo mogoče spoštovati, za kar obstajajo objektivni razlogi. Hkrati pa to tudi ni ne prva ne zadnja odločitev ustavnega sodišča, ki se je ni spoštovalo "in je interpelacija zaradi tega prej izjema kot pravilo", je dodal.

Trhli in žaljivi argumenti

Argumenti so tako po njegovih besedah trhli, prisiljeni, mestoma žaljivi, predlagateljem ne uspe dokazati očitkov, je naštel minister. Odgovor na interpelacijo, ki je dolg 61 strani, bo minister sedaj poslal vladi, pričakuje pa, da ga bo podprla.

Obtožbe v interpelaciji zaudarjajo po naftalinu iz prejšnjega stoletja, en del levice pa da je "z mislimi na Cipru, drugi na Kubi, tretji pa misli le na upokojence", je še dodal Turk. Zato minister meni, da sta argument za interpelacijo verbalni in miselni delikt, prepričan je tudi, da predlagatelji interpelacije "kolaborirajo pri vzdrževanju monopolnega položaja javnega sektorja".

Dvolična interpelacija

Interpelacija, ki da je dvolična, po njegovih besedah kaže, v katero smer bo politika zavila. Dvolično je po njegovem mnenju že to, da se mu očita ukinitev ministrstva za kulturo. Dejal je, da on o ukinitvi ni odločal, spomnil pa je tudi na program SD, kjer je pisalo, da naj bo ministrstev deset, eno od njih pa naj bo pristojno za kulturo.

Dvoličnost se kaže tudi pri očitkih glede "nekaj malega zasebnega, ki v slovenskem izobraževalnem sistemu sploh še obstaja, medtem ko soproga predsednika stranke, ki je vložila interpelacijo, dela v zasebnem zdravstvenem zavodu, nekateri člani stranke pa svoje otroke pošiljajo v zasebne šole".

Obtožbe so ga prizadele

Poudaril je, da je ves čas delal v javnem interesu. Ni mu vseeno za kulturo, izobraževanje, znanost in šport, zato ga take obtožbe posebej prizadenejo, saj da je bil vedno odprt za predloge. V tem letu odkar ministruje se je prav tako trudil, da nikoli ne bi bil tisti, ki bi nižal raven dialoga, je pristavil, zato se mu obtožbe o brezbrižnosti zdijo nesramni, neresnični in umazani.

Ker je bila interpelacija vložena prejšnji teden v torek, je sam menil, da je njen namen, da se iz njega naredi poskusnega zajca, s katerim bi se preverjalo razmerja moči v parlamentu. Vendar pa je bil dva dni zatem sprejet dogovor nove koalicije o podpori novi mandatarki, zato se je po Turkovem mnenju izkazalo, "da je bil motiv interpelacije še nižji - da se opozicija še zadnjič znese nad najbolj izpostavljenim ministrom".

Pravice niso bile nikoli ogrožene

Za očitek o ogrožanju pravice do kakovostnega in dostopnega sistema javne vzgoje in izobraževanja je dejal, da te pravice niso bile nikoli ogrožene. Pri ukinitvi dunajske Skice pa je Turk pojasnil, da se je odločitev za ustanovitev te institucije sprejelo "v zadnjih vzdihljajih Pahorjeve vlade in je bila politična", na Dunaju pa da imamo tudi druge ustanove, ki že opravljajo enako delo. Spomnil je tudi, da so visokemu šolstvu namenili dodatnih 16 milijonov evrov.

Komentarjev 4
  • barakuda 18:15 26.februar 2013.

    Če bi vi imeli malo politične kulture bi že sami odstopili.Voluharji.

  • ljimonad 16:58 26.februar 2013.

    Uzalud ti trud sviraču. lepo si zapoj tisto narodno "a sad adijo, a sad adijo i tko zna gdje i tko zna kad.....

  • ennanova 15:15 26.februar 2013.

    Zahteva za ustvarjanje možnosti za primerno stanovanje Predlagamo, da se oblikujejo stanovanjske kooperative, ki bodo preko javne banke dobila ugodna posojila za nakup stanovanj. Prav tako bi bilo potrebno evidentirati in dati v uporabo za najem tudi prazna stanovanja ...prikaži več po različnih krajih Slovenije. Nujno potrebujemo razvojno, učinkovito in operativno strategijo reševanja stanovanjske problematike, ki bo imela na vidiku tudi znižanje cen stanovanj na njihovo lastno ceno ter odpravo špekulacij na tem področju v škodo socialno najranljivejših skupin. http://za-misli.si/subkultura/815-zahteva-za-ustvarjanje-moznosti-za-primerno-stanovanje