Slovenija
20 ogledov

Türka ne bo v Beograd

Türk sprejem SP biatlon Ruhpolding Saša Despot
Inavguracije novega srbskega predsednika Tomislava Nikolića se ne bo udeležil slovenski predsednik Danilo Türk. Zakaj se je tako odločil, ni želel obrazložiti.

Türk je vabilo na inavguracijo novega srbskega predsednika Tomislava Nikolića prejel, vendar se je ne bo udeležil, je povedal po slovesnosti ob odkritju spomenika padlim Bošnjakom na Soški fronti.

Predsednik Türk ni želel obrazložiti svoje odločitve, saj je menil, da ni pravi trenutek za to.

Prav tako pa se Nikolićeve inavguracije ne bo udeležil Bakir Izetbegović.

"Nikolić me je osebno povabil po telefonu, vendar se je ne bom udeležil. To je sicer lepa poteza z njegove strani, vendar je to človek, ki je zamenjal svoje besede. Če je zamenjal tudi stališča, bo moral še dokazati v prihodnje," je dejal Izetbegović in nadaljeval, da upa na to, saj sta Srbija in BiH sosednji državi, ki morata narediti korake sprave.

"Mi smo na to pripravljeni. Vendar je trenutno še vedno prezgodaj, zato bomo počakali, da vidimo, ali bo gospod Nikolić pokazal novi obraz," je še dodal Izetbegović.

Manjkal bo tudi hrvaški predsednik

Inavguracije se ne bo udeležil niti hrvaški predsednik Ivo Josipović. Slednji je poudaril, da se ne more udeležiti inavguracije zaradi spornih izjav novega srbskega predsednika.

Hrvaški predsednik je spomnil, da je Nikolić med drugim dejal, da je bil Vukovar srbsko mesto in da je zanikal genocid nad Bošnjaki v Srebrenici v BiH. Takšne izjave so daleč od evropskih vrednot, je ocenil hrvaški predsednik.

Obenem je dejal, da so odnosi med Hrvaško in Srbijo vse boljši in da si želi, da bi državi nadaljevali trend dobrih odnosov. Josipović je sprožil več pobud za otoplitev odnosov med državama, večkrat pa sta se sešla tudi z Nikolićevim predhodnikom Borisom Tadićem.

Komentarjev 3
  • izvedenec 21:46 07.junij 2012.

    bil pa je zraven v Velikovcu

  • KritiK 21:43 07.junij 2012.

    Povsod nanizanih preveč besed... :)http://kritik-blog.blogspot.com/2012/06/besede-besede-besede.html

  • Lavdan 20:46 07.junij 2012.

    Mislim, da Nikolić s svojimi četniškimi idejami ne more pričakovati velikega sodelovanja. Srbi so z njegovo izvolitvijo vtaknili glave v pesek.