Slovenija
130 ogledov

Türka uspešno operirali

danilo turk intervju zurnal24 Žurnal24 main
Iz urada predsednika države so sporočili, da predsednik Danilo Türk uspešno okreva po operaciji malignega bolezenskega tkiva na prostati.
Po napovedih Svetovne zdravstvene organizacije naj bi vsak šesti moški zbolel za rakom prostate. Tudi pri nas je bolezen v porastu. Trenutno je to tretji najpogostejši rak in šesti najpogostejši vzrok smrti zaradi raka pri moških v Sloveniji. Vsako leto na novo zboli že več kot 500 moških. Z aktivnim iskanjem je vse pogosteje ugotovljen tudi pri mlajših moških, pri petdesetih letih.
Društvo onkoloških bolnikov Slovenije

Predsedniku države Danilu Türka so zaradi rakavega obolenja odstranili prostato, poseg pa se je v torek zgodil v avstrijskem Innsbrucku. Danes že hodi, še vedno pa okreva bolnišnici v Avstriji, so povedali na tiskovni konferenci.

Za poseg v Innsbrucku so se odločili na podlagi priporočil slovenskih zdravnikov, ključen razlog pa so bile izkušnje, saj so tam opravili več tovrstnih posegov kot v celjski bolnišnici, pravijo v kabinetu predsednika.

Raka odkrili na preventivnem pregledu
Predsednik ni imel težav, na rednem pregledu pa so po preiskavah ugotovili raka na prostati. Odločili so se za kirurško zdravljenje. Ker obstaja več različnih vrst in glede na to, da je zelo zaseden, so menili, da je način operacije z robotom najprimernejši. "Iskali smo kliniko, kjer bi lahko poseg opravili na podlagi svojih izkušenj," je povedal predsednikov urolog Andrej Kmetec.

"Predsednik republike po operativnem posegu uspešno okreva in bo predvidoma prihodnji teden že normalno opravljal svoje dolžnosti," so zapisali v predsednikovem uradu.

Odkrita v zgodnji fazi
Türku so maligno tvorbo na prostati odkrili v okviru rednih zdravniških pregledov. Tvorbo so odkrili v zgodnji fazi in je bila z operativnim posegom v celoti uspešno odstranjena.

Pri zgodnjem odkritju jih preživi 80 odstotkov
Rak prostate je eden najpogostejših rakov pri moških po 50. letu.

"V primerih, ko je odkrita bolezen omejena na prostato, je delež ozdravljenih zelo visok, okoli 80 odstotkov. Splošna relativna stopnja preživetja za pet let za vse stadije bolezni je v Evropi okoli 65 odstotkov. Številke so osnovane na podatkih, zbranih na podlagi opazovanja tisočev bolnikov, ki so zboleli za določenim rakom v določenem stadiju, toda preživetje vsakega posameznika se lahko zelo razlikuje," so na svoji spletni strani zapisali pri Društvu onkoloških bolnikov Slovenije.

Ob bolezni so v ljubljanskem kliničnem centru leta 1999 operirali takratnega premierja in poznejšega predsednika države Janeza Drnovška. V Ljubljani so leta 2002 zaradi ledvičnih kamnov zdravili tudi nekdanjega predsednika Milana Kučana. Za operacijo kile si je nekdanji premier Janez Janša leta 2005 izbral UKC Maribor. Ljubljanski klinični center si je leta 1980 za zdravljenje izbral tudi nekdanji predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito.

V tujino na lastne stroške, podobne operacije v Celju
"Po temeljitih konzultacijah s slovenskimi zdravniki je predsednik sprejel njihov nasvet, da je v danih okoliščinah najprimernejši robotski operativni poseg, ki omogoča hitrejše okrevanje. Predsednik je pri tem upošteval predlog zdravnikov, da se operacija izvede v Innsbrucku, kjer imajo s takšnimi posegi veliko izkušenj," so odločitev, zakaj se je odločil za operacijo v tujini, pojasnili v predsednikovem uradu.

Stroške operacije v Avstriji je predsednik plačal iz lastnih sredstev.

Robotske operacije na prostati od lani sicer izvajajo tudi v Splošni bolnišnici Celje. Takrat so poročali, da takšna operacija stane okoli 5.600 evrov – poseg se večinoma pokrije iz zdravstvenega zavarovanja, razliko od običajnega posega pa prispevajo donatorji.

V Celju ne vedo, zakaj tujina
"Zakaj se je predsednik odločil za tujino, mi ni znano, odločitve pa ne bi komentirala," nam je povedala Simona Čretnik, ki skrbi za trženje robotske kirurgije v Splošni bolnišnici Celje. To, da se je predsednik posvetoval z slovenskimi zdravniki, ji ni bilo znano, pravi. Dodaja, da poseg tržijo v tujini, saj je za slovenske zavarovance brezplačen.

V Innsbrucku je sicer Evropski center za zdravljenje prostate.