Slovenija
32 ogledov

Turki bi, a ne morejo

slovenija 17.09.13. luka koper, tovorna ladja, foto: lukakoper lukakoper
Koncesijska pogodba in nacionalni interes ovirata razvoj pristanišča.

Blagovna menjava med Slovenijo in Turčijo komaj presega 400 milijonov evrov. "To je glede na velike potenciale še vedno skromno. Velike možnosti sodelovanja so v turizmu, še posebno zdraviliškem in turizmu na kmetiji – tako letnem kot zimskem – logistiki, transportu in v storitvenem sektorju – še posebno programske rešitve," ocenjuje Milan Jazbec, slovenski veleposlanik v Turčiji, ki je pred dnevi spremljal delegacijo piranske občine v turškem Izmirju.

Turki bodo obisk vrnili oktobra, ko bodo v Piranu morebitne investitorje poskušali povezati s predstavniki obalnega gospodarstva, decembra pa bodo sodelovali na enem od največjih turških turističnih sejmov. Veleposlanik dodaja, da so turška podjetja zainteresirana za vlaganja v Slovenijo, velik interes je za sodelovanje z Luko Koper. "Velik interes je za ro-ro posle, vendar je to neizvedljivo brez tretjega pomola in povečanja skladiščno-manipulativnega prostora. Za slednje bi se našli potencialni vlagatelji in tudi strateški partner, sovlagatelj, ki bi bil pripravljen prispevati k viziji in razvoju Luke Koper," poudarja Jazbec.

Komentarjev 2
  • gornik 12:17 18.september 2013.

    Temu se ne reče nacionalni interes ampak murgeljska požrešnost, lastnina mora izvirati od tam ali pa vsaj provizije mastne morajo teči v to smer.

  • mirko 11:27 18.september 2013.

    Besedna zveza "nacionalni interes" je krinka za interes lastninjenja-privatizacije, kar še ni propadlo, elite v naši državi. Problem pa je, ker ta elita za nakup nima svojega denarja. To težavo pa rešujejo preko vez in poznanstev v bankah (najem nezavarovanih ...prikaži večh miljonskih kreditov) in vez in poznanstev v poslovodstvih firm katere hočejo olastninit, da se cena delnic čimbolj zbije (umetno seveda). Tujemu kapitalu je pa do konca lastninjenja vstop prepovedan zaradi "nacionalnega interesa".