Slovenija
10 ogledov

Türkov urad: stroške znižali za 40 odstotkov

Predsednik Danilo Türk na državni proslavi ob dnevu državnosti. Boštjan Tacol
Stroški so bili v tem mandatu nižji za 40 odstotkov, so se na očitke predsedniškega kandidata Milana Zvera odzvali v uradu predsednika republike.

V uradu predsednika republike na navedbe predsedniškega kandidata Milana Zvera, da je bila najvišja poraba sredstev urada leta 2008, v času predsednika Danila Türka, odgovarjajo, da so se skupni stroški delovanja urada v tem mandatu znižali za okoli 40 odstotkov. Stroški leta 2008 pa so bili višji tudi na račun predsedovanja EU, poudarjajo v uradu.

Skupni stroški delovanja urada so se v tem mandatu predsednika republike znižali za okoli 40 odstotkov, če primerjamo porabo v letu 2008 in porabo, ki je predvidena do konca letošnjega leta, navajajo v uradu predsednika republike. S tem je proračun po njihovih navedbah že zmanjšan na raven iz let 2002 in 2003. Glede na odobrena sredstva pa je urad v tem mandatu prihranil okrog dva milijona evrov, so zapisali v odzivu na današnje besede Zvera.

Ob tem v uradu pojasnjujejo, da so bili stroški leta 2008 nekoliko višji tudi na račun predsedovanja EU, ko je imel predsednik republike določene obveznosti iz tega naslova. Poznejši stroški so se znižali tako pri materialnih stroških, kamor se štejejo tudi potni stroški, sredstva za reprezentanco, odlikovanja, sredstva za delovanje infrastrukture urada, kot tudi pri investicijah in investicijskem vzdrževanju, so zapisali.

Bistvena racionalizacija naj ne bi bila mogoča

Sicer pa je po njihovih navedbah proračun urada predsednika republike za letošnje leto za skoraj 19 odstotkov nižji od proračuna za leto 2011, tako da je bilo temu treba prilagoditi tudi delovanje predsednika republike in urada. Največja proračunska postavka so plače zaposlenih (65 odstotkov proračuna), sledijo fiksni materialni stroški (18 odstotkov), preostanek (okoli 15 odstotkov) pa je namenjen delovanju predsednika republike ter investicijam (dva odstotka).

Hkrati napovedujejo, da bodo tudi v okviru odobrenih sredstev do konca leta skušali najti način, da bi privarčevali javna sredstva. Kljub temu pa brez znatnega posega v izvajanje funkcije predsednika ter brez večjega odpuščanja zaposlenih v uradu ni več mogoče bistveno bolj racionalizirati poslovanja urada, so še zapisali.

Komentarjev 4
  • Darko 09:35 19.julij 2012.

    kere buče so tale prispevek

  • dragec 08:14 19.julij 2012.

    Ko dobimo gospoda Zvera za predsednika, delal bo za ljudstvo in celo zastonj.

  • privat 06:41 19.julij 2012.

    samo da vi ne boste stradali...mi stradamo že desetletje..pizdote gangsterske