Slovenija
13 ogledov

Türku najbolj zaupajo Štajerci in Pahorjevi privrženci

Žurnal24 main
Podpora kandidatoma je bila po volilnih enotah podobna: Danilo Türk je dobil med 63 in 73 odstotki glasov. Še bolj pomenljiva je podpora med volivci leve sredine, kjer je Türk dobil prek 90 % podpore.

Novi slovenski predsednik je najmanj podpore, slabih 64 odstotkov, dobil v enoti Kranj. Največ podpore ima med volivci na Štajerskem. V enoti Maribor je dobil več kot 73 odstotkov glasov.

Po okrajih je posebej visoko podporo dobil v mariborskih okrajih IV do VII (po 80 %), Hrastniku in Trbovljah (83 oz 80 %), v Ljubljani Moste in Ljubljani - Šiški (82 oz. 79 %) ter Izoli in Kopru (81 oz. 82 %).

Poraženec volitev Lojze Peterle je Türka premagal v okrajih Škofja Loka (dobrih 50 %), v Ribnici (53 %), Novem mestu I (50 %) in Trebnjem (53 %).

Vir: Državna volilna komisija

 

Odstotki temeljijo na podatkih, ki jih je volilna komisija posredovala do 22:25.

Leva sredina prek 90-odstotno za Türka
Gledano po spolu sta oba kandidata dobila približno enako podporo med ženskami in moškimi, kažejo vzporedne volitve, ki sta jih izvedla RTV Slovenija in Pop TV. Razlike po strankarski pripadnosti pa so bolj pomenljive: med volivci SD-ja in Zares je Türk dobil kar 95-odstotno podporo. Volivci LDS-a so v 90 % primerov glasovali za Türka. Novi predsednik je izjemno podporo dobil tudi med pripadniki Jelinčičeve SNS: zanj je glasovalo skoraj 80 % njenih pripadnikov. Med strankami desne sredine je Türk dobil klavrno podporo: zanj je glasovalo 27 % volivcev SDS-a, 36 % volivcev SLS-a in le 13 % volivcev NSi-ja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.