Slovenija
13 ogledov

Turnusi bodo okrnili redne programe

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
V mariborskem kliničnem centru še vedno upajo, da bodo vlada in sindikati dosegli dogovor. Sicer se bodo novemu režimu prilagodili s turnusnim delom.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor bodo v primeru, da zdravniki ne bodo vnovič privolili v nadurno delo, zagotovili 24-urno zdravstveno varstvo s turnusnim delom. Strokovna direktorica zavoda Darja Arko sicer še vedno upa, da bo prihodnji teden dosežen dogovor med vlado in zdravniškim sindikatom in se črni scenarij ne bo uresničil. Če dogovora ne bo, bodo v bolnišnici delali v treh izmenah ob delavnikih in v dveh ob vikendih ter praznikih, kar pomeni, da bo dopoldne delalo manj zdravnikov in bodo redni programi okrnjeni. Povsem bodo prenehali opravljati dodatne programe in zmanjšali število strokovnih izobraževanj ter koriščenje dopustov.

V Celjski bolnišnici zaradi napovedanega zmanjšanja obsega dela zdravnikov pričakujejo upad prihodkov. Če bi tak način dela trajal do konca leta, bi po besedah direktorja Mirana Ferjanca bolnišnica izgubila štiri milijone evrov. Delo bodo prilagodili tako, da bodo 24 ur na dan delovale kirurška prva pomoč, internistična prva pomoč, vsa obstoječa dežurna mesta in intenzivna medicina. Na posameznih specialističnih področjih pa bo zaradi zmanjšanega obsega dela zdravnikov proces zdravstvene oskrbe okrnjen. Velik upad programa dela v celjski bolnišnici naj bi septembra beležil radiološki oddelek, vendar bo opravil diagnostiko vseh nujnih primerov. Na ginekološko-porodniškem oddelku bo obseg operacijskega časa manjši za 30 odstotkov, specialistično-ambulantni del pa se bo zmanjšal za okrog 54 odstotkov. Oddelki, na katerih bo delo septembra potekalo nemoteno, so: otroški oddelek, transfuzijski center, oddelek za patologijo in citologijo ter oddelek za nuklearno medicino.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.