Slovenija
41 ogledov

Tuš ob 144 milijonov €

null Žurnal24 main
Najbogatejših sto. Če nimate vsaj 11 milijonov evrov, niste med najbogatejšimi stotimi Slovenci.

Premoženje. “Na lestvici najbogatejših Slovencev je okoli četrtina novih obrazov. Spremenila se je tudi struktura – veliko predstavnikov iz finančnega sektorja na lestvici ni več. Zdaj prevladujejo podjetniki, ki so svoje premoženje ustvarili iz nič,” pravi namestnica urednice revije Manager Bojana Humar.

Zasledovalci tik za Tušem
Naziv najbogatejšega Slovenca še vedno pripada Mirku Tušu, kaže izračun revije Manager. A zasledovalcem je razliko uspelo zmanjšati. Drugouvrščeni podjetnik Igor Lah (tudi lani je zasedel drugo mesto), ki je lani imel 120 milijonov evrov manj premoženja od Tuša, zaostaja le še za 30 milijonov.

Med vodilno trojico sprememb ni, medtem ko četrto mesto z največjim preskokom na lestvici (z 90. na 4. mesto) pripada podjetniku Sandiju Češku. To je delno posledica dejstva, da smo imeli letos na voljo več podatkov o njegovem poslovanju, ki so pomembni za vrednotenje, kot lani, delno pa je skok tudi posledica lanske rasti njegove skupine Studio Moderna,” razlaga Humarjeva.

Na lestvici se je letos na novo pojavil nekdanji predsednik uprave Telekoma Peter Tevž, ki danes vodi radeško papirnico. Njegove vrednosti Humarjeva danes še ne razkriva.11 milijonov evrov pa ima "najrevnejši" med stotimi najbogatejšimi, in sicer gre za podjetnika Feliksa Vidoviča, lastnika podjetja Mevi. Lani je imel stoti najbogatejši premoženje v vrednosti 12,5 milijona evrov.

Premoženje sto najbogatejših Slovencev je v primerjavi z lani vredno dobre pol milijarde evrov manj; lani je bilo premoženje stotih vredno 3,2 milijarde evrov, letos pa le še 2,5. Lani je osem Slovencev preseglo magično mejo stotih milijonov, letos pa le še trije.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Najbogatejši Slovenec, Mirko Tuš (196 milijonov)

Trgovina. Že od leta 2007 je Tuš najbogatejši Slovenec. Premoženja je glede na lani manj za 144 milijonov evrov. Med drugimi je lastnik trgovin Tuš (doma in v tujini), bencinskih črpalk, Tuštelekoma in Tušmobila ter številnih nepremičnin (Tuš Nepremičnine).

Igor Lah | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Igor Lah (166 milijonov evrov)

Likvidacije. Privatizacijski mogotec, ki je iztisnil marsikaterega malega delničarja, je glede na lani izgubil 75 milijonov evrov. Precej premoženja je z likvidacijami družb iz Slovenije prenesel na luksemburško družbo Aluber.

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Darko Horvat (113 milijonov evrov)

Poslovnež. Svetovni poslovnež, ki je premoženje glede na lani oplemenitil za dobrega pol milijona evrov. Znan je po nadziranju nizozemske skupine družb Aktiva Holdings, je pa tudi nadzornik v Factor Banki.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sandi Češko (87 milijonov)

Prodaja. Na lanski lestvici je zasedel 90. mesto s 13,9 milijona evrov premoženja, letos ga ima šestkrat toliko. Znan je kot ustanovitelj Studia Moderna in Kosmodiska, iz baze Gvin.com je razvidno, da je šef podjetja Airo.

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Tomaž Lovše (83 milijonov evrov)

Diners. Je novopečeni šef Smučarske zveze Slovenije, nekdanji direktor slovenskega Diners Cluba, predstavnik ameriške gospodarske zbornice. Letos ima za deset milijonov evrov več premoženja kot lani.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.