Slovenija
12 ogledov

Tušmobil divje draži

Cene mobilnih operaterjev niso zakonsko regulirane, zato jih lahko vsakdo viša. Žurnal24 main
Tušmobil bo avgusta kratka sporočila podražil z 0,08 na 0,20 evra, kar predstavlja 150-odstotno podražitev. Nova cena bo veljala za vsa sporočila, poslana na številke v tuja omrežja.

Tušmobil je na svojih spletnih straneh objavil, da namerava 15. avgusta ceno kratkih sporočil SMS podražiti z osem na dvajset centov, torej za 150 odstotkov. S tem bo edini med slovenskimi operaterji uvedel posebno tarifo za sporočila, poslana v tujino.

Podražitev avgusta
Nova cena bo veljala za vsa sporočila, poslana na številke, ki niso s področne kode države +386. Pojasnila, zakaj so se odločili za tako podražitev, nam niso poslali, edini uradni odgovor je bil, da cen še niso spremenili. Poleg tega tudi ni jasno, ali bo število sporočil, ki jih uporabniki Tušmobila plačajo z naročnino, ostalo enako ali pa se bo znižalo glede na to, koliko jih bo poslanih v tujino.

 

Previsoka cena

Tako visoka cena najbrž ne bo zdržala. Če bo prišlo do evrotarife za SMS, bo za uporabnike Tušmobila sporočila v tujino ceneje pošiljati iz tujega omrežja kot pa iz domačega.

Evrotarifa za SMS
Po mnenju predsednika skupine evropskih regulatorjev Dániela Patakija naj bi bila primerna cena tekstovnega sporočila med 0,11 in 0,15 evra, so zapisali v sobotnem Dnevniku. Slovenski operaterji si med seboj stroškov za sporočila, poslana med omrežji, ne zaračunavajo, v tujini pa je plačilo odvisno od dogovorov s tujimi operaterji. Glede na to, da do zdaj noben slovenski operater tega ni prevalil na uporabnike, lahko sklepamo, da gre za zanemarljive stroške.

Zakaj podražitev?
"Maloprodajne cene mobilnih operaterjev niso zakonsko regulirane, zato Agencija za pošto in elektronske komunikacije (APEK) na to ne more vplivati. Gre pa najbrž za poslovno potezo operaterja, ki se je za podražitev odločil zaradi stroškovne ali poslovne politike. Na trgu, kjer je konkurenca zelo močna, pa je previsoka cena vedno kaznovana s strani potrošnikov," je pojasnil Boštjan Makarovič, namestnik direktorja ATRP.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.