Slovenija
22831 ogledov

TV Slovenija: Peripetijam ni konca, zdaj se je oglasila še odgovorna urednica

Nika Kovač v Odmevih Epa
V. d. odgovorne urednice informativnega programa prvega programa TVS Polona Fijavž pred izrekanjem uredništva o podpori njenemu imenovanju poudarja, da bo zaposlene zaščitila pred šikaniranjem in poskrbela za normalizacijo razmer v uredništvu. "Spoštljivi medčloveški odnosi in zaupanje so ključni za profesionalno delovanje uredništva," poudarja.

Fijavž je v današnjem sporočilu za javnost spomnila, da novinarji informativnega programa in drugi zaposleni na Televiziji Slovenija (TVS) delujejo v zelo stresnih razmerah, so pod velikimi obremenitvami in pritiski. "Na zelo slabe pogoje dela, slabo vodenje, diskriminacijo, politične napade, tudi diskreditacije in kolektivni mobing v preteklosti, kolektiv informativnega programa javno opozarja že skoraj dve leti," je poudarila. Kot je še izpostavila, so bili mnogi zaposleni zaradi izgorelosti bolniško odsotni, okoli 20 novinarjev je podalo odpovedi delovnega razmerja.

"Zaradi neprofesionalnega kadrovanja in vodenja informativnega programa so novinarji tudi razglasili stavko, njihove zahteve pa niso bile slišane, niti upoštevane," je spomnila Fijavž.

Ob tem je pred četrtkovim izrekanjem uredništva o podpori njenemu imenovanju na čelo informativnega programa izrazila upanje, da si bodo številni kolegi, ki so imeli v preteklem letu in pol zdravstvene težave, opomogli. Uredniški odbor pa bo po najboljših močeh poskrbel, da bodo obremenitve zaposlenih prilagodili in se o odpravljanju razlogov zanje pogovarjali sproti, je obljubila.

Pozvala je tudi javnost, naj spoštujejo dostojanstvo zaposlenih in se vzdržijo diskreditacij ter sovražnih sporočil. Hkrati je za nedopustno označila zlorabo zdravja zaposlenih in izrazila obžalovanje ob javni objavi fotografije novinarke TVS v trenutku očitne zdravstvene stiske. "Žal mi je, če se je to zgodilo znotraj hiše in brez njenega privoljenja," je zapisala v sporočilu za javnost.

Skrajno zadržanost do objavljanja tovrstnih novic, zlasti fotografij ali posnetkov, so danes izrazili tudi člani aktiva novinarjev informativnega programa TVS. "Sodelovanje poklicnih novinark in novinarjev RTV Slovenija v tovrstnem početju ostro obsojamo kot izraz neprofesionalnosti in nekolegialnosti," so zapisali v sporočilu za javnost.

Ob tem so izrazili tudi začudenje nad torkovim elektronskim sporočilom nekdanje odgovorne urednice informativnega programa prvega programa TVS Jadranke Rebernik, v katerem je ta svojo naslednico pozvala, naj uporabi svoj vpliv in ustavi pogrom nad sodelavci ter preneha z menjavami, ker da je to naloga odgovornega urednika s polnim mandatom. "Pisanje je presenetljivo predvsem zato, ker kolektiv že vsaj dve leti opozarja na preobremenjenost, šikaniranje in nesramne pripombe nekdanje urednice in nekdanjega vodstva RTV, ki so pripeljali do marsikaterega obiska reševalnega vozila v prostorih Kolodvorske 2 ali obiska naših sodelavcev na urgenci," so spomnili. Ob tem takratnim nadrejenim očitajo tudi neukrepanje v preteklih tovrstnih primerih, težave uredništva pa so ignorirali tudi na zadnjem sestanku 8. septembra letos, so opozorili v aktivu.

O profesionalnih standardih in odločitvah pa po njihovem mnenju zgovorno govori sodba Novinarskega častnega sodišča, v kateri je to presodilo, da je Rebernik kršila novinarski kodeks in s spreminjanjem vsebine in pomena enega od prispevkov vanj posegala na način cenzure. Nekdanji odgovorni urednici pa ob tem očitajo tudi drastičen padec gledanosti.

V zadnjih dneh sicer v javnosti odmevajo menjave na uredniških in voditeljskih mestih informativnega programa prvega programa Radiotelevizije Slovenija (RTVS), pri čemer se vrstijo tudi očitki opozicijskih SDS in NSi o posegih v novinarsko avtonomijo in kadrovskih cunamijih. Vodstvo RTVS je danes znova poudarilo, da odpuščanj ni bilo, menjave na uredniških mestih pa so sledile odstopu odgovorne urednice Rebernik, saj je mandat s tem potekel tudi ostalim urednikom.

Komentarjev 67
  • Plavi-mil 14:33 29.september 2023.

    Ponosna naslednica komunistov dela in obnaša se isto, kot oni po letu 45, prvo pobiješ za 700 grobišč ljudi, nato jih pa obtožil.

  • PPiikkaa 06:42 29.september 2023.

    Delitev na leve in desne se lahko razloži. Levi trošijo tuj denar, desni pa svojega. To je razlika, iz katere vse izhaja.

  • Francs 19:00 28.september 2023.

    Recimo Nejc Krevs je menda že od leta 2016 na TVju in njegov greh je , da je novo funkcijo začel opravljati v času Ivanove vlade in zato e bil sedaj zamenjan . In potem ona fukjena feministka (Polona Fijavž) ...prikaži več) pravi da ne gre za čistko ampak strokovno.... Pa dokumentarec od Krevsa in njegova židofiloja mi sploh ni všeč.... Samo v poročiloh je pač bral , kar so mu pripravoli