Slovenija
27100 ogledov

TV Slovenija: Pretep na soočenju o drugem tiru?

RTV
1/2
Saša Despot
V sinočnjem soočenju pred referendumom o drugem tiru se je zgodil incident.

Tik pred koncem oddaje, ki jo je v živo vodila Erika Žnidaršič, se je pripetil incident.

Egidij Kozjek iz Stranke enakopravnih dežel, ki je zastopal stran, ki nasprotuje gradnji drugega tira, je moral zaradi neprimernega vedenja referendumsko soočenje tik pred koncem zapustiti, a tega ni želel storiti prostovoljno. 

Ko so do njega prišli varnostniki, so, kot kaže, zapele tudi pesti. Vsaj tako je z vzklikom "Ste normalni? Pa ne morete ga pretepati!" namignil Andrej Šiško, še eden od nasprotnikov drugega tira. Šiško je nato stekel do Kozjeka, Žnidaršičeva pa je zaključila oddajo. Ali so ga varnostniki res udarili, na posnetku sicer ni vidno. 

Celoten posnetek soočenja si lahko pogledate tukaj, ravnanje, zaradi katerega so ga odstranili iz studia, se začne pri uri in 40 minut. "Tale zmaj je požrl vsak dan deset slovenskih otrok in enega odraslega," je na soočenju o zakonu o drugem tiru govoril Kozjek in mahal s fotografijo Milana Kučana pred zmajem na ljubljanskem Zmajskem mostu.

"Tale zmaj se je odločil narediti genocid. Čez 45 let ne bo nobenega Slovenca tukaj, ampak bodo Srbi," je še dejal Kozjek, potem pa mu je voditeljica, ki ga je pred tem opozorila, naj se vrne na temo oddaje, vzela besedo, a ni prenegal mahati s fotografijo in govoriti. Ključna poanta Kozjeka je bila sicer, da bodo Srbi namesto Aljaževega stolpa na vrhu Triglava postavili dvoglavega orla. 

Že na začetku oddaje je sicer voditeljica opozorila udeležence, da bodo ob morebitnih nevsebinskih odgovorih, ob žaljivem ali sovražnem govoru sodelujočim vzeli besedo, če bodo onemogočali normalen potek oddaje, pa bodo morali studio zapustiti. 

Radiotelevizija Slovenija v času referendumske kampanje zagotavlja programski čas predstavitvi mnenj o referendumskem vprašanju v skladu z 12. členom zakona o RTV, ki določa, da mora v času volilne kampanje dati brezplačno na razpolago nameniti del programskega časa za predstavitev vseh kandidatk in kandidatov ter strank in programov!

Čas, namenjen predstavitvi kandidatov in političnih strank, ki so zastopane v državnem zboru oziroma Evropskem parlamentu, je za vse enak. Politične stranke in neodvisni kandidati, ki niso zastopani v državnem zboru oziroma v Evropskem parlamentu, pa morajo imeti skupaj na razpolago eno tretjino skupnega časa, ki ga RTV Slovenija določi za vse politične stranke in kandidate.

Varnostnik ga je udaril, on mu je strgal srajco

Kozjek je sicer že objavil svoj odziv na incident. Trdi, da ga je varnostnik v studiu udaril po glavi, ko se je branil, pa mu je strgal srajco. Po oddaji naj bi ga varnostnik porinil v plehnato steno, pri čemer naj bi si Kozjek poškodoval lopatico. Kozjek v posnetku napoveduje tožbo.

Kozjek je sicer pred letom in pol objavil posnetek, v katerem trdi, da je bil žrtev napačnega psihiatričnega zdravljenja. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • samo.jst 09:59 25.september 2017.

    Vse skupaj je bilo le voda na mlin zagovornikom zakona o drugem tiru. Medtem ko so slednji spodobno predstavljali argumente, so nasprotniki z nepotrebnim tuljenjem le predstavili lastno ignoranco. Sem bil proti, vendar po nastopu sem spremenil mnenje, saj kdor ...prikaži več ni sposoben odraslo predstaviti zadržke ni vreden zaupanja.

  • Miran Rižnar 22:09 23.september 2017.

    Kozjek je deloval tako, kot da ni iz iste zgodbe. Erika ga je opozorila nebroj krat, a od zadaj se je preko ostalih mikrofonov vedno nekaj slišalo od njega. Ko je dala varnostnikoma "zeleno luč" za odstranitev pa sta ga ...prikaži več grdavža prijela precej trdo. Šiško je bil edini, ki mu je prekipelo ob pogledu na "tretman" varnostnikov in je planil Kozjeku na pomoč. Vsi ostali so molčali in so spominjali na ovce v vrsti, ki čakajo na zakol. Sem mnenja, da varnostnika Kozjeka ne bi smela niti tepsti, niti....

  • alenka42 13:54 22.september 2017.

    Dejstvo je da, ga je rtv slovenija po zakonu o rtv, ki je sicer tudi naveden v članku morala spustiti v debato, če ne bi pa o tem še sto let poslušali kako nekdo ni bil upravičen do mnenja. Sicer ...prikaži večr pa je že tekom oddaje dajal znake, da bo ko pride do besede kvasil norije. Pa pustimo, da je imel s seboj celoletno zalogo časopisnih rekvizitov. Debata sama po sebi pa je bila konstruktivna na eni strani in malo manj na drugi. Dejstvo ostaja, v nedeljo bo vse znano :)