Slovenija
44 ogledov

TV Slovenija v hitro reorganizacijo sporeda, zapolniti morajo kvote

slovenija 09.09.2010 televizija, digitalni sprejemnik, prehod na digitalni signa Boštjan Tacol
TV Slovenija je morala pred kratkim obrniti svoj spored na prvem in drugem programu, saj je po nedavnem sklepu ministrstva za kulturo, ne izpolnjuje kvot. Grozi jim visoka denarna kazen do 62.600 evrov.

TV Slovenija bo v zadnjem mesecu tekmovala s časom in skušala zapolniti potrebno kvoto zakona o medijih, ki predpisuje nujnost predvajanja 25-odstotkov slovenskih avdiovizualnih del. To so v skladu z zakonom o medijih dela, ki so na kakršenkoli način izražena kot individualne intelektualne stvaritve s področja književnosti, znanosti in umetnosti.

V tem tednu so tako iz sporeda umaknili več ponovitev aktualnih televizijskih oddaj. Na to so na Twitterju opozorili tudi ustvarjalci Studia City, ki so ostali brez svojega termina: "Danes (in do konca leta) ni ponovitev oddaj. TV mora po odločbi ministrstva za kulturo ponavljati AV dela neodvisne produkcije."

 

TV Slovenija za leto 2016 nenadoma več ne dosega programskih kvot

"Drži, v petek, 18. novembra 2016, je Ministrstvo za kulturo izdalo sklep o tem, da oddaj Pričevalci, Osmi dan, Točka, Prisluhnimo tišini in Spomini, ne šteje med slovenska avdiovizualna dela, kar je povzročilo, da Televizija Slovenija za leto 2016 nenadoma več ne dosega predvidenih zakonskih programskih kvot slovenskih AV-del," se je na naša vprašanja odzvalo vodstvo Televizije Slovenija, kjer pojasnjujejo, da so morali s tem namenom popolnoma spremeniti program.  Zamenjali so navedene ponovitve in ponovitve nekaterih drugih oddaj, ki ne štejejo v kvoto slovenskih avdiovizualnih del ter jih nadomestiti s tistimi, ki v kvoto slovenskih avdiovizualnih del štejejo.

Na primer Osmi dan, oddaja namenjena izključno kulturi, se med avdiovizualno dela ne uvršča, saj se, kot navaja ministrstvo za kulturo, obveščanje in komentiranje ne uvršča med "individualne intelektualne stvaritve s področja književnosti, znanosti in umetnosti".

Vodstvo televizije je napovedalo, da se bo na omenjeni sklep ministrstva za kulturo pritožilo.

Déjà vu, ki pa bo RTV lahko letos drago stal 

A to ni prvi zaplet vodstva RTV pri izpolnjevanju omenjenih kvot. V letu 2013 so prepisan odstotek zgrešili za pol odstotne točke. Posledično pa jim je Agencija za komunikacijska omrežja (Akos) izdala lani odločbo, v kateri jih sicer niso kaznovali, ampak so jim naložili, naj kršitve odpravijo do konca leta. Podobno kot letos je vodstvo RTV trdilo, da bi več oddaj, ki jih ministrstvo ni štelo med slovenska avdiovizualna dela, tja morala šteti.

Ministrstvo za kulturo je tako leta 2015 ugotovila, da med drugim tudi oddaje Slovenski utrinek, Rad igram nogomet, Gremo na smuči in Na lepše ne štejejo med "individualne intelektualne stvaritve s področja književnosti, znanosti in umetnosti", pa čeprav jih je vodstvo RTV po lastnih besedah kot take obravnavalo vse od leta 2003.

Ker pa se letos za RTV izteče "popravljalni rok" prve kršitve, je vodstvo še pod večjim pritiskom. "V primeru, da tega ne bi storili, bi to pomenilo denarno kazen za Televizijo Slovenija in zmanjšanje sredstev za produkcijo oddaj, čemur smo se s tem ukrepom želeli izogniti. Vsekakor smo se na sklep Ministrstva za kulturo pritožili," je vodstvo dodatno utemeljilo nenadno programsko spremembo v urniku prvega in drugega televizijskega programa.

V primeru, da kvot ne bodo dosegli, javnemu zavodu RTV grozi globa od 8.350 do 62.600 evrov. Z globo 650 evrov pa se kaznuje za prekršek odgovorna oseba javnega zavoda Radiotelevizija Slovenija, ki stori prekršek iz prejšnjega odstavka.

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Dixon 10:49 05.december 2016.

    Bravo ministrstvo za KULTURO za tale strel v lastno nogo!

  • Avatar praufo
    praufo 17:43 04.december 2016.

    to je pravzaprav vsebina ki se nanša na rtv ... žalostno in sramotno je , da ni pristojnih na pristojni inštitucijah, ki bi la hko povedali za kaj gre in tudi javnost obvestili, vse tole okoli ponudniukov in operaterjev se ...prikaži več mi zdi kot en leak, nekaj odteka, spuša, kar ni nič narobe, če gre za na državljane, ampak, hvala bogu je še en žurnal, ki obelodani, kar spuša

  • Avatar Leon
    Leon 13:36 04.december 2016.

    Kot pove naslov neke bolne oddaje ....VSE JE MOGOČE in kviza VEM .........potem je vse jasno od kod prihajajo in kam gredo !