Slovenija
41994 ogledov

Hrvati se nam smejijo: Blamaža slovenske vlade

Novice: Dodatne kadrovske spremembe. To je sklenila vlada. Vlada RS, vlada Robert Golob
1/2
Vlada RS
Trgovinska zbornica Slovenije poziva k začetku dialoga z vsemi ključnimi deležniki.

V okviru vladnih ukrepov za naslovitev draginje je v ponedeljek zaživela spletna stran, ki bo potrošnikom ponuja primerjavo cen osnovnih živil in omogoča lažjo izbiro med primerljivimi izdelki. Svoje kritike do izvedbe projekta sta podala že dva izmed šestih trgovcev in nekaj cehovskih organizacij.

O projektu pišejo tudi na sosednjem Hrvaškem. Hrvaški tportal v članku z naslovom Blamaža slovenske vlade izpostavlja ''zadrego slovenske vlade, ki je začela objavljati cene osnovnih živil, čeprav jih trgovine vsak dan popravljajo,''.

Trgovske verige namreč dnevno popravljajo objavljene cene v sporočilih, ki jih pošiljajo medijem, navaja tportal. Spar je v torek sporočil, da košarica petih osnovnih izdelkov ne stane 48,53 evra, kot piše na spletni strani, ampak 42,87 evra. Iz Hoferja pa so sporočili, da so kupci v njihovi trgovini zapisali cene najdražjih in ne najcenejših izdelkov - pri tem so navedli vrsto testenin, ki znašajo 2,98 evra, ponujajo pa tudi enake vrste testenin za 1,19 evra.

Trgovinska zbornica Slovenije poziva k dialogu

Trgovinska zbornica Slovenije (TZS) je ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ireno Šinko včeraj opozorila na ugotovljene nepravilnosti in napake, ki nastajajo v okviru projekta. Ministrstvo so pozvali k začasni ustavitvi projekta in začetku dialoga z vsemi ključnimi deležniki, so sporočili iz TZS.

trgovina nakupovanje živila | Avtor: Profimedia Profimedia

Ob tem so izpostavili nepravilnosti in napake, kot so primerjava med seboj neprimerljivih izdelkov, napačni popisi cen in slikovne oznake. ''Vse našteto se že zdaj odraža v obliki nepopravljive škode, ki nastaja trgovskim družbam. Obenem potrošniki dobivajo napačne, tudi zavajajoče informacije, ki potencialno vplivajo na njihovo nakupno odločitev,'' trdijo v TZS.

Deležniki bodo podrobnosti preučili na sestanku

Z ministrstvom so se že dogovorili za sestanek, v okviru katerega bodo proučili strokovna vprašanja, kot so izbrana metodologija in poznavanje blagoznanstva. ''Tudi na ta način bomo lahko z našo pomočjo izboljšali pristop k izvajanju monitoringa oziroma spremljanju cen med seboj primerljivih izdelkov. Naš cilj je namreč isti: ublažiti in obvladati draginjo, ki poslabšuje položaj slovenskega gospodarstva in potrošnikov, s tem pa ogroža blaginjo v celotni družbi,'' so zapisali v TZS.

nakupovanje | Avtor: Profimedia Profimedia

Pri primerjavi cen z drugimi državami je potrebno upoštevati različne stopnje davka na dodano vrednost, sporočajo iz TZS. Kot primer so navedli testenine, za katere potrošniki v Italiji plačajo 4-odstoten davek na dodano vrednost, na Hrvaškem 25-odstotnega, v Sloveniji pa 9,5-odstotnega.

V TZS še dodajajo, da so maloprodajne cene le eden od kazalnikov, saj je treba upoštevati razmerja v celotni dobavni 2 verigi, vključno z nabavnimi cenami, ki pri trgovcih niso enake, imajo pa vpliv na končne maloprodajne cene.

dezurni@styria-media.si

trgovina nakupovanje živila Slovenija V kateri trgovini pri nas so najcenejši mleko, maslo, kruh, ...
Komentarjev 26
  • Pepe007 09:16 22.september 2022.

    Zanimivo, kako prizanesljivo o tej bedariji trenutno nesposobnih vladarjev, poročajo naši mediji. Za koronsko aplikacijo, ki je bila 10 % tega zneska, ste bili sposobni navesti vsak telefon na katerem ni delovala. Saj vem, neodvisni mediji in tako naprej ...

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 08:39 22.september 2022.

    Trgovci se ne držijo niti lastnih katalogov zato po navadi stvari,ki so v akciji poidejo v eni uri in je polica prazna!! Kako tej butasti vladi dopovedati,da delamo od 6 pa do 14 ure?? Morebiti pa je vlada to naredila ...prikaži veča zgolj za svoje lenuhe,da jim nekaj denarja ostane še za travo!? Tako zanič vlade Slovenija ni imela nikoli to so nam izbrali SRAMOTO NARODA!!

  • Avatar karjola
    karjola 06:56 22.september 2022.

    Sm delala v šparu kot vodja oddelka in vem njihovo politiko poslovanja in je za bruhat. Zaradi njihovih manipulacij s slovenskimi kmeti in uvoženim španskim sranjem sploh ne kupujem sadja in zelenjave pri nobenem od trgovcev.