Slovenija
28 ogledov

Ubijalska razvada zapisana v genih

Kadilci, ki si na vso moč prizadevajo prenehati ali vsaj omejiti ubijalsko razvado, vendar pri tem nimajo uspeha, so se po zadnji raziskavi sodeč znašli v nemilosti svojih genov.

Znanstveniki so v obširni raziskavi identificirali tri genske mutacije, ki naj bi povečevale število vsakodnevno pokajenih cigaret. Nekateri geni naj bi bili povezani z začetkom kajenja, drugi z opuščanjem grde razvade.

Ugotovitve bodo zdaj vključili v dejavnik tveganja testov DNK, ki ga je razvila islandska družba deCODE. Predhodne študije so že odkrile skupno spremembo v genskem zapisu, povezano z odvisnostjo od nikotina in tveganjem obolenja za pljučnim rakom. Zadnja raziskava, ki zajema podatke več kot 140 tisoč posameznikov, je potrdila dosedanja domnevanja in obenem tudi izpostavila dve dodatni genski različici, ki naj bi povečevali kajenje. Rezultati raziskave so bili objavljeni v britanski reviji Nature Genetics.

Nova mutacija, imenovana polimorfizem enega nukleotida (SNPs), ki naj bi nastala na območju DNK molekule, naj bi vplivala na zasvojenost z nikotinom.

Mutacije usmerjajo kajenje
Pri kadilcih je bila sleherna mutacija povezana z majhnim porastom v količini kajenja, in sicer za pol cigarete na dan. Poleg večjega apetita po kajenju je mutacija povzročila tudi desetodstotno rast tveganja rakavega obolenja. Znanstveniki se za zdaj še ubadajo z vprašanjem, ali sta omenjeni posledici medsebojno povezani. Ena izmed raziskav je obenem pokazala, da naj bi bile določene mutacije povezane tudi s prenehanjem kajenja.

Kari Stefansson, direktor podjetja deCODE in eden izmed raziskovalcev iz 23 institucij, ki so sodelovale v projektu, je dejal: "Kajenje je škodljivo za zdravje vsakogar. Za nekatere je celo pogubno. Zadnje odkritje je izboljšalo našo sposobnost identifikacije tistih posameznikov, ki so bolj izpostavljeni negativnim posledicam kajenja. Posledično z novimi ugotovitvami bomo bolj izpostavljenim posameznikom lahko predstavili dodatne argumente za prenehanje kajenja."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.